Na hlavný obsah

Ekologickejší a inkluzívnejší: To je heslo tohtoročného Oktoberfestu. Koľko bude návštevníkov stáť liter piva?

Prvýkrát bude aj vo virtuálnej podobe.

Ekologickejší a inkluzívnejší: To je heslo tohtoročného Oktoberfestu. Koľko bude návštevníkov stáť liter piva?
Robotníci stavajú pivné stany pre pivný festival Oktoberfest. Foto: TASR/DPA

V sobotu (21. 9.) sa v Mníchove začína známy festival Oktoberfest. Portál Deutsche Welle (DW) píše, že bude inkluzívnejší a aj ekologickejší.

Jeho 189. ročník bude prvýkrát aj virtuálny a navštíviť ho tak budú môcť aj deti, mladí a ľudia s obmedzeniami.

V sobotu sa začína ikonický najväčší ľudový festival na svete. Hrdlami návštevníkov pretečie podľa DW viac ako 5,5 milióna litrov piva, ktoré dodá šesť miestnych pivovarov. Na stránke Oktoberfestu píšu, že liter piva stojí tento rok od 13,60 do 15,30 eura.

Portál DW podotýka, že usporiadatelia tentoraz viac dbajú na ekologický štandard a haldy odpadu sa budú separovať a kompostovať.

Ekotrend na festivale dokazujú aj štatistiky, podľa ktorých Mníchovčania za pätnásť rokov znížili množstvo odpadu o viac ako polovicu.

Rovnako aj enormnú spotrebu elektrickej energie bude nasledujúce dva týždne pokrývať zdroj, ktorý ju vyrába výlučne zo slnka a vetra a využijú aj bez uhlíkový bioplyn. Návštevníkom budú už tradične pivo čapovať do krígľov, ktoré po použití umyjú.

Na Oktoberfeste sa myslí aj na vegetariánov a vegánov, ktorí si na bezmäsité lahôdky prídu v novom stane, takzvanej Boandlkramerei. Jej názov v starobavorčine znamená smrť a odráža osobitý humor Bavorov, ktorý sa spolu s návštevníkmi z celého sveta budú zabávať do 6. októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet