Na hlavný obsah

Ľavicová sociálna demokracia je len v názve strán, ktoré vládnu: Ekonómovia kritizujú konsolidačné opatrenia

Chýbajú im opatrenia zamerané na najchudobnejších.

Ľavicová sociálna demokracia je len v názve strán, ktoré vládnu: Ekonómovia kritizujú konsolidačné opatrenia
Zľava minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, premiér Robert Fico a podpredseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR/Dano Veselský

Balík konsolidačných opatrení, ktorý vláda v stredu (18. 9.) schválila, dokazuje, že sociálna demokracia je len v názve politických strán, ktoré vládnu. Povedal to ekonóm Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave Ľuboš Pavelka v relácii Komentáre dňa.

„Je to politický marketing, ktorý je dôkazom toho, že na Slovensku akoby sme nemali ľavicovú sociálno-demokratickú vládu. Akoby to bolo len v názve strán, ktoré vládnu,“ uviedol Pavelka. Dodal, že vláda konsolidačným balíkom v objeme 2,7 miliardy eur ukazuje „antisociálny štát“.

„Zdaňujeme príspevky zo sociálneho fondu 19 percentami a zdravotnými odvodmi, ale na druhej strane tritisíc eurové paušálne náhrady poslancom nezdaňujeme. To je absurdné,“ skonštatoval Pavelka.

Balík nemá prorastový charakter

Ekonómovi Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied Viliamovi Páleníkovi v balíku taktiež chýbajú opatrenia zamerané na najchudobnejších. Ako príklad uviedol zmenu systému životného minima i dávok v hmotnej núdzi.

„Absentuje tam aj to, čo si vláda zaumienila, ako napríklad obmedzenie nútených živností a stabilizácia pracovnoprávnych vzťahov pre ľudí,“ vysvetlil.

Podľa Páleníka balík opatrení nemá „prorastový charakter“. „Očakáva, že do budúcna HDP porastie do troch percent, ale inflácia bude šesťpercentná. Nezakladá sa na dlhodobých trendoch dynamizácie nášho hospodárskeho rastu,“ vysvetlil s tým, že v opatreniach nie je nič na skvalitnenie vzdelávania, zlepšenie inovácií, vedy a výskumu či zdravia populácie. „Len to stabilizovalo zlú situáciu verejných financií,“ dodal.

Súhlasí aj Ľuboš Pavelka. „Konsolidačný balík hasí aktuálne najväčšie problémy,“ povedal. Balík má byť „gestom v prospech zahraničných investorov, ktorí kupujú naše dlhopisy, aby sa nebáli, že Slovensko nebude schopné splácať svoje záväzky“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika