Na hlavný obsah

Extrémne počasie spôsobilo rozsiahle výpadky elektriny. Bez prúdu ostali na Slovensku tisíce domácností

Najzasiahnutejšími regiónmi sú horné Považie a Kysuce.

Extrémne počasie spôsobilo rozsiahle výpadky elektriny. Bez prúdu ostali na Slovensku tisíce domácností
Situácia v Čadci. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Extrémne počasie spôsobilo na strednom Slovensku rozsiahle výpadky elektriny, ktoré sa dotkli viac ako 3-tisíc domácností. Na západnom Slovensku v dôsledku vplyvu nepriaznivého počasia bez elektrickej energie takmer 5-tisíc odberných miest.

Od piatka (13. 9.) postihli výpadky elektriny na západe viac ako 100.000 odberných miest. TASR to uviedla hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej (ZSD) Michaela Dobošová.

„Najhoršia situácia je v Bratislave, Trenčíne a na Záhorí, kde bol vyhlásený aj mimoriadny prevádzkový stav. Hlavnou príčinou vzniku porúch sú popadané stromy a konáre na vedeniach,“ priblížila Dobošová s tým, že poruchy sa darí priebežne odstraňovať.

„Avšak vzhľadom na ich závažnosť si niektoré vyžadujú dlhší čas na opravu, preto zatiaľ nemôžeme potvrdiť, že bude dodávka elektrickej energie obnovená na úplne všetkých miestach ešte v priebehu dnešného dňa,“ dodala.

Stredné Slovensko

Hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš informoval, že bez elektriny ostalo viac ako 3-tisíc odberných miest. Najzasiahnutejšími regiónmi sú horné Považie a Kysuce.

„Vplyvom silného vetra a výdatných dažďov vznikla na strednom Slovensku energetická kalamita. Elektrinu nemá momentálne približne 3150 domácností. Poruchy vyradili z prevádzky takmer 70 trafostaníc,“ konštatoval Gejdoš s tým, že energetici riešia poruchy na ôsmich vedeniach vysokého napätia. Na úrovni nízkeho napätia evidujú skoro 40 lokalít s prerušenou dodávkou elektriny.

Najkomplikovanejšia situácia je podľa jeho slov v okresoch Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Elektrina však nejde aj niektorým obyvateľom v okrese Žiar nad Hronom. Výpadky spôsobili štandardne najmä vyvrátené stromy a polámané konáre, ktoré skončili na vzdušných vedeniach. Na mnohých miestach pretrhali vodiče, poškodili stĺpy a konzoly.

„Elektrikári zo SSD intenzívne pracujú, aby všetky zasiahnuté vedenia čo najskôr sprevádzkovali a obnovili dodávku pre všetky odberné miesta. Opravy v ťažko prístupnom teréne im však komplikuje rozmočený terén,“ dodal hovorca s tým, že dĺžka opráv bude závisieť od rozsahu poškodenia jednotlivých vedení a od ich prístupnosti.

Sledujte situáciu v súvislosti s extrémnymi zrážkami minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko