Na hlavný obsah

Extrémny dážď, ktorý očakáva stredná Európa, spôsobilo nezvyčajne teplé Stredozemné more

Aktuálna situácia je čiastočne porovnateľná s augustom 2002.

Extrémny dážď, ktorý očakáva stredná Európa, spôsobilo nezvyčajne teplé Stredozemné more
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Extrémne lejaky, na ktoré sa stredná Európa pripravuje, sú dôsledkom mimoriadnej meteorologickej konštelácie, v ktorej strede je nezvyčajne teplé Stredozemné more. Vo štvrtok (12. 9.) to agentúre APA povedal meteorológ Leopold Haimberger.

„Zo severného Talianska sa do Poľska presúva mocná oblasť nízkeho tlaku. Je to veľmi pomalé a relatívne veľké,“ povedal. Níž je napájaná z morí, ktoré sú teraz o tri až päť stupňov teplejšie, ako je bežné. Vlhkosť nižšie čerpá nielen zo Stredozemného mora, ale aj z Čierneho mora a z Baltu.

Bežne sú tieto níže z Talianska výrazne priestorovo obmedzenejšie. „Táto níž skutočne odvádza vzduch z Čierneho mora veľkým oblúkom do Poľska, na Slovensko a k nám (do Rakúska),“ vysvetlil Haimberger, ktorý pôsobí v Meteorologickom a geofyzikálnom inštitúte Viedenskej univerzity. Do níže preniká súčasne aj vzduch z Baltu a Stredomoria.

Takéto stavy počasia nie sú nové, s pokračujúcimi klimatickými zmenami však stúpa ich pravdepodobnosť, a to práve pre vysoké teploty morí v neskorom lete. V kombinácii so silným vetrom sa ešte zvyšuje odparovanie z vodnej hladiny. Celkovo vyššie teploty vzduchu potom umožňujú presun vlhkosti na veľké vzdialenosti.

Epicentrá lejakov a vo vyšších polohách sneženia sa vytvoria v sobotu (14. 9.) a nedeľu (15. 9.). V niektorých regiónoch môžu byť zrážky extrémne. „Či to bude naozaj 300 či 400 milimetrov, to si neodvážim povedať,“ dodal Haimberger.

Na najhoršie sa pripravuje aj Poľsko

Aktuálna situácia je podľa APA čiastočne porovnateľná s augustom 2002, keď Dolné Rakúsko postihli povodne. Aj vtedy sa nad Talianskom vytvorila oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá na sever preniesla obrovské množstvo vlhkosti. K tomu sa pridala aj vlhkosť z Baltu.

Na extrémne zrážky sa pripravujú všetky krajiny v regióne vrátane Slovenska a Česka, kde vodohospodári rýchlo vypúšťajú priehrady. Záplav sa obáva aj Sasko, kde v Drážďanoch hladký prietok Labe komplikuje zrútený most.

Na najhoršie sa chystá tiež poľský Vroclav, kde médiá píšu o prichádzajúcom armagedone. Primátor mesta Jacek Sutryk vo štvrtok na sociálnej sieti napísal, že od štvrtka do pondelka by mohlo vo Vroclave napršať až 380 litrov (380 milimetrov) na meter štvorcový, čo by bol rekord v zaznamenanej histórii sliezskej metropoly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet