Na hlavný obsah

Pľúcny lekár varuje, že elektronické cigarety obsahujú stovky nebezpečných chemikálií

Lekár pripomína, že fajčenie je smrteľný návyk.

Pľúcny lekár varuje, že elektronické cigarety obsahujú stovky nebezpečných chemikálií
Ilustračná snímka muža s elektronickou cigaretou. Foto: Pixabay

Na následky fajčenia zomrie ročne na Slovensku vyše jedenásťtisíc ľudí. Celkovo vo svete je to šesť miliónov. Podľa zdravotnej poisťovne Union najviac postihuje rakovina pľúc 50 až 70-ročných. Napriek tomu, je medzi mladými čoraz populárnejšie vapovanie, teda fajčenie elektronickej cigarety. Odborníci upozorňujú, že nie je bezpečnou náhradou.

Téme vapovania sa v Správach venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

Každý štvrtý fajčiar zomiera na rakovinu pľúc.

„S rakovinou pľúc evidujeme 600 pacientov. Rovnako postihuje toto ochorenie ženy aj mužov. Fajčenie takisto dávame do priamej súvislosti s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc, ktorá postihovala v minulom roku 6 400 poistencov v Union,“ vysvetľuje hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Kristína Balúchová.

„Je to choroba, ktorá skracuje život fajčiara o osem rokov. Je to chronický zápal priedušiek, ktorý postupne zužuje priedušky až tak, že títo ľudia končia v mnohých prípadoch na kyslíku, čiže majú doma koncentrátor a musia ho dýchať 16 hodín denne,“ dopĺňa pneumológ Daniel Paulovič.

Odborníci upozorňujú, že elektronické cigarety nie sú bezpečnou alternatívou tradičných cigariet.

Duálne fajčenie

„Mnohí ľudia nepoužívajú tieto cigarety na to, aby skončili s fajčením. Práve naopak, môže dochádzať k takzvanému duálnemu fajčeniu, ktoré je zdraviu škodlivé ešte viac,“ hovorí hovorkyňa Kristína Balúchová.

Pľúcny lekár upozorňuje, že elektronické cigarety obsahujú niekoľko stoviek nebezpečných chemikálií.

„Fajčiari, aj elektronických cigariet, môžu potom mať poruchy génovej výbavy. To znamená, že sú náchylnejší k rakovine, sú náchylnejší k zápalom a k mnohým iným ďalším chorobám,“ objasňuje pneumológ Daniel Paulovič.

Podľa riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu, vyhľadáva pomoc pri závislosti od cigariet len málo fajčiarov. Niektorým a však podarí prestať fajčiť aj bez odbornej pomoci.

,,Ten, kto je silno motivovaný, to dokáže, ale závisí od toho, ako veľa fajčí a ako dlho fajčí. Väčšinou to riešia tak, že musí to byť v období, keď je ten človek bez stresu, to znamená cez dovolenku alebo cez prázdniny,“ uvádza Okruhlica.

Daniel Paulovič pripomína, že fajčenie je smrteľný návyk. Okrem rakoviny pľúc môže spôsobovať aj rakovinu úst, jazyka či pažeráka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko