Na hlavný obsah

Finančná správa zistila závažné pochybenia pri kontrole bufetov. Avizuje prísnejšie pravidlá a vyššie pokuty

Takmer polovica z bufetov a stánkov nevydávala bločky.

Finančná správa zistila závažné pochybenia pri kontrole bufetov. Avizuje prísnejšie pravidlá a vyššie pokuty
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kontrolóri zistili, že takmer polovica preverovaných bufetov a stánkov v lete nevydala pokladničné bločky. Finančná správa (FS) preto prichádza s prísnejšími opatreniami.

Počas leta kontrolóri chodili do prevádzok, objednali si a čakali či dostanú pokladničný blok. Chceli vedieť, či prevádzky evidujú tržbu. Takmer 41 percent prevádzok však pokladničné doklady nevydávalo. Podnikateľov preto čakajú ďalšie kontroly a vyššie pokuty.

„Až do výšky 6 600 eur pri opakovaných porušeniach. V najzávažnejších prípadoch môže byť podnikateľovi zakázaná činnosť alebo mu môže byť odobraté živnostenské oprávnenie,“ priblížil postihy hovorca FS Daniel Súkup.

Kontrolám finančnej správy sa v Správach venovala redaktorka Miriam Čerešníková:

Finančná správa skontrolovala takmer 1 950 prevádzok. Podľa Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) sa zistenia z kontrol nedajú zovšeobecňovať na všetkých podnikateľov.

„Bolo kontrolovaných menej ako jedno percento subjektov, ktoré podnikajú na Slovensku. A z toho naozaj nemôžeme usudzovať, že by to takto bolo aj pri väčšej vzorke kontroly,“ myslí si generálna sekretárka SŽZ Miriam Bellušová.

Dosah na štátny rozpočet

Neevidovanie tržby v elektronickej registračnej pokladnici má podľa FS priamy dosah na štátny rozpočet. Preto bude posielať podnikateľom pripomienku, aby nezabúdali na svoje povinnosti.

,,Od tohto opatrenia si sľubuje, že podnikateľská obec si bude riadne plniť svoje zákonné povinnosti, evidovať tržby v systéme e-kasa a vydávať pokladničné doklady kupujúcim. Aby tým predchádzala razantnejším opatreniam štátu,“ priblížil Súkup.

„Nie je to len vydávať samotný doklad, ale tých povinností, ktoré musia dodržiavať podľa zákona o elektronickej pokladnici je podstatne viacej. Čiže myslím si, že to je krok správnym smerom, aby boli informovaní vo väčšom detaile o svojich povinnostiach,“ vysvetlila Bellušová.

Kontrolóri finančnej správy tentokrát vypísali blokové pokuty vo výške 224 300 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika