Na hlavný obsah

FOTO: Nízka hladina Dunaja odhalila vraky lodí z druhej svetovej vojny

Vraky komplikujú riečnu dopravu a môžu byť nebezpečné.

FOTO: Nízka hladina Dunaja odhalila vraky lodí z druhej svetovej vojny
Pohľad na vrak z vtáčej perspektívy. Foto: STVR

Pokles hladiny Dunaja pre dlhotrvajúce sucho odhalil vraky lodí z druhej svetovej vojny neďaleko srbského prístavného mesta Prahovo. Štyri podobné vraky sa dostali nad hladinu aj v maďarskom Národnom parku Dunaj-Dráva pri Moháči, kde hladina Dunaja v utorok (10. 9.) klesla na iba 1,5 metra.

Ide o doznievajúci účinok silných horúčav a slabých zrážok počas júla a augusta. Informuje agentúra Reuters. Vraky v Prahove patrili k stovkám lodí dunajskej a čiernomorskej flotily nacistického Nemecka, ktoré potopili v roku 1944 počas ústupu pred Červenou armádou.

Pri nízkej hladine komplikujú riečnu dopravu a môžu predstavovať nebezpečenstvo pre muníciu vo svojich útrobách. Niektoré z nich majú stále obrnené veže, veliteľské mostíky a zlomené stožiare, zatiaľ čo iné zaniesli naplaveniny štrku a piesku.

„Stále nevieme, čo to presne je. Viditeľné a poľutovaniahodné je, že vrak sa stráca, keďže sa oň ľudia zaujímajú a jeho časti miznú,“ povedal o jednej z lodí Endre Sztellik, strážca národného parku Dunaj-Dráva.

Hladina Dunaja bola v utorok v Budapešti na úrovni 1,17 metra. Je to o 40 centimetrov viac v porovnaní s historickým rekordom z októbra 2018. Počas povodní máva Dunaj v maďarskej metropole výrazne nad 6 metrov.

Kritické sucho

„Východná Európa zažíva kritické podmienky sucha, ktoré ovplyvňujú úrodu a vegetáciu,“ uviedla európska klimatická služba Copernicus na svojej webovej stránke začiatkom tohto mesiaca.

V pondelok sa v povodí Dunaja vyskytli dlho očakávané silné zrážky, ktoré by mali do víkendu pri Moháči zdvihnúť hladinu Dunaja na približne tri metre. Rieka tam opäť zaplaví staré vraky lodí.

Aj hladina najdlhšej poľskej rieky Visla klesla na rekordne nízku úroveň. Vo Varšave sa objavili rozsiahle pieskové plytčiny. Na inom mieste sa podarilo nafilmovať losa, ktorý inak hlbokú rieku dokázal bez problémov prebrodiť.

Vrakom, ktoré odhalila nízka hladina Dunaja, sme sa venovali aj v relácii Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet