Na hlavný obsah

Čakanie sa skončilo. Prezident Macron vymenoval nového francúzskeho premiéra

Krajina bola dva mesiace bez prezidenta.

Čakanie sa skončilo. Prezident Macron vymenoval nového francúzskeho premiéra
Na snímke Michel Barnier (vľavo) a Emanuel Macron (vpravo). Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Macron vo štvrtok (5. 9.) vymenoval za premiéra bývalého ministra zahraničia Michela Barniera, uviedla BFM TV.

Francúzsko čakalo na novú vládu dva mesiace, od predčasných parlamentných volieb. O Barnierovi z pravicovej strany Republikáni sa ako o možnom kandidátovi začalo špekulovať až tento týždeň. Prejav Macrona ani Barniera sa podľa médií zatiaľ neočakáva.

Parlamentné voľby na prelome júna a júla vo Francúzsku vyhrala ľavicová koalícia Nový ľudový front (NFP), ale nezískala väčšinu v Národnom zhromaždení. Druhí skončili Macronovi centristi a tretie krajne pravicové Národné združenie (RN) Marine Le Penovej a Jordana Bardellu.

Hľadanie premiéra bolo hľadaním osobnosti, ktorá by proti sebe nemala väčšinu v parlamente. Vo francúzskom systéme vlády nežiadajú parlament o dôveru, väčšina poslancov môže však kabinet odvolať.

Predstaviteľ krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon hovorí o „ukradnutých voľbách“, keď bol premiérom vymenovaný radový člen strany, ktorá skončila vo voľbách posledná. Predstavitelia Macronovej strany Obnova (Renaissance) uviedli, že nebudú automaticky proti, ale ich súhlas tiež nie je vopred daný, píše server denníka Le Monde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet