Na hlavný obsah

Gang v Británii vykorisťoval ľudí, ktorí robili v potravinárskom priemysle. Medzi obeťami sú aj Česi

Pre gang pracovali niekoľko rokov.

Gang v Británii vykorisťoval ľudí, ktorí robili v potravinárskom priemysle. Medzi obeťami sú aj Česi
Foto: Shutterstock

V britskej pobočke amerického reťazca s rýchlym občerstvením McDonald’s a v továrni na pečivo pracovali ako moderní otroci Česi, napísal spravodajský server BBC. Gang, ktorého členovia rovnako pochádzali z Česka, podľa jeho zistení vykorisťoval 16 ľudí dlhšie ako štyri roky. Zapojené firmy varovné signály dlho prehliadali.

Obeťami boli ľudia pochádzajúci zo zraniteľného prostredia. Väčšinou boli bez domova alebo drogovo závislí. Pracovali buď v reštaurácii rýchleho občerstvenia alebo v továrni, ktorá dodávala pečivo supermarketom, ako je Asda, Co-op, Marks & Spencer, Sainsbury’s, Tesco a Waitrose.

Zarábali síce aspoň zákonom stanovenú minimálnu mzdu, ale gang im ju takmer celú zabavoval. Na jeden účet chodila výplata pre štyroch ľudí. Žili za pár libier denne v stiesnených podmienkach v deravej kôlni a v nevykúrenom karavane. Polícia zistila, že z ich práce gang financoval luxusné autá, zlaté šperky a nehnuteľnosť v Česku.

Obete pracovali v pobočke McDonald’s v Caxtone v grófstve Cambridgeshire. Ďalší ľudia boli zamestnaní v spoločnosti vyrábajúcej chlieb pita, ktorá mala továrne v Hoddesdone v grófstve Hertfordshire a v Tottenhame v severnom Londýne a vyrábala tovar vlastnej značky supermarketov.

Vykorisťovaným sa podarilo utiecť domov. Gang ich však vypátral a uniesol späť do Británie. Ich utrpenie sa skončilo v októbri 2019, keď kontaktovali políciu v Česku. Tá následne dala tip svojim britským kolegom.

Podľa BBC v súvislosti s otrockými podmienkami práce bolo celkovo odsúdených v dvoch rôznych procesoch šesť rodinných príslušníkov z Českej republiky, ktorí tvorili gang. Ten riadili podľa BBC dvaja bratia. 

Polícia vo vyhlásení v pondelok (30. 9.) uviedla, že v súvislosti s podmienkami v jednej prevádzke spoločnosti McDonald´s neďaleko Cambridge, kde pracovali Česi, súd vlani v decembri poslal na 12,5 roka do väzenia 46-ročného muža. Na desať a pol roka poslal do väzenia rovnako starú ženu.

Tvárili sa ako priatelia

Podľa polície sa odsúdení tvárili ako priatelia svojich obetí, zatiaľ čo im kradli tisíce libier. Rovnako ich aj vykorisťovali a vo voľnom čase ich využívali na rôzne neplatené práce.

S BBC hovoril aj Pavol, ktorý sa vzdal práva na anonymitu. Novinárom povedal, že bol v Česku bezdomovcom, keď ho gang v roku 2016 oslovil. Hovorí, že ho nalákali na falošný prísľub dobre platenej práce v Británii, kde Česi v tom čase mohli legálne pracovať. Skúsenosť, ktorú si odtiaľ odniesol, na ňom ale podľa jeho slov zanechala trvalé následky.

„Poškodenie môjho duševného zdravia sa nedá napraviť, navždy to bude žiť so mnou,“ hovorí Pavol a dodáva, že mu vykorisťovatelia dávali v hotovosti len niekoľko libier denne, hoci v pobočke McDonald´s pracoval 70 hodín týždenne.

Gang zabavoval pasy všetkých svojich obetí a ovládal ich násilím a strachom, uvádza polícia. Zapojené firmy roky prehliadali varovné znamenia, že zamestnávajú moderných otrokov, napísala BBC po preskúmaní právnych dokumentov z procesu s gangom a z rozhovorov s tromi obeťami.

Britská odnož McDonald’s teraz uviedla, že zlepšila systémy na odhaľovanie „potenciálnych rizík“. Britské maloobchodné konzorcium oznámilo, že jeho členovia sa z prípadu poučia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet