Na hlavný obsah

Grécka dedina bola desaťročia pod vodou. Sucho odkrylo jej ruiny, domáci spoznávajú dávno opustené obydlia

Pretrvávajúce suchá spôsobili pokles vody v nádrži.

Grécka dedina bola desaťročia pod vodou. Sucho odkrylo jej ruiny, domáci spoznávajú dávno opustené obydlia
Na leteckej snímke sú zvyšky domov, ktoré sa objavili, keď hladina umelého jazera Mornos klesla. Foto: ČTK/Profimedia

Dlhotrvajúce sucho v Grécku odhalilo ruiny desaťročia zatopenej dediny Kallio. Asi 80 domov vrátane školy a kostola muselo na konci 70. rokov minulého storočia ustúpiť stavbe vodného diela Mornos, ktoré zásobuje vodou Atény. Po poklese hladiny v nádrži odhadom až o 40 metrov sa teraz objavujú zvyšky kamenných stavieb, píše agentúra AFP.

Nádrž Mornos leží asi 200 kilometrov západne od Atén. Objem vody v rezervoári je v posledných mesiacoch asi o 30 percent menší ako vlani v rovnakom období, uvádza spoločnosť Eydap, ktorá zabezpečuje distribúciu vody v regióne Attika.

Vodnú plochu plnia rieky Mornos a Evinos, ale zrážky sú príliš zriedkavé, než aby hladinu zdvihli. Tohtoročná zima bola v Grécku najteplejšia v dejinách a jún a júl lámali teplotné rekordy.

„Hladina jazera Mornos klesla o 40 metrov,“ tvrdí miestny starousadlík Jorgos Iosifidis, ktorý teraz býva nad pôvodnou dedinou.

„Keď sa pozriete zoomom vášho fotoaparátu, uvidíte prízemie, ktoré zostalo z dvojposchodového domu môjho svokra. Hneď vedľa sú vidieť zvyšky domu mojich bratrancov,“ opisuje panorámu Iosifidis. Spomína, že dedina Kallio sa už raz vynorila z hlbín na začiatku 90. rokov.

Miestni musia šetriť vodu

Na základe satelitných údajov odborníci gréckeho meteorologického úradu vypočítali, že plocha nádrže Mornos sa počas dvoch rokov zmenšila zo 17 na približne 12 kilometrov štvorcových. K najprudšiemu poklesu došlo v posledných dvanástich mesiacoch, píše DPA.

Mladý lekár Anastasis Papageorju žijúci v neďalekej dedine hovorí, že „posledné dva roky veľmi málo pršalo aj málo snežilo v horách, ktoré zásobujú rieky. Situácia je vážna a je potrebné s vodou zaobchádzať šetrne“.

Pre hrozbu nedostatku vody úrady v regióne Attika, ktorý zahŕňa a obklopuje Atény, vyzvali 3,7 milióna miestnych obyvateľov na šetrenie vodou. Úrady síce nič nenariadili, no výzvu denne opakujú médiá a apel sa šíri aj po sociálnych sieťach.

Keď si odpustíte napustenú vaňu, ušetríte 150 litrov vody, nabáda napríklad spoločnosť Eydap. Na šetrenie vodou tento týždeň vo svojom prejave vyzýval aj premiér Kyriakos Mitsotakis.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet