Na hlavný obsah

Hať v Krompachoch, ktorá chráni územie pred povodňami, museli odstaviť. Zlodeji ukradli káble

V prípade väčších zrážok nemôžu vodohospodári regulovať vodu.

Hať v Krompachoch, ktorá chráni územie pred povodňami, museli odstaviť. Zlodeji ukradli káble
Vytrhnuté káble z hate v Krompachoch. Foto: STVR

Hať na povodí Hornádu v Krompachoch vodohospodári po veľkej krádeži káblov odstavili. Chráni územie pred povodňami. Zničenú elektroinštaláciu musia čo najskôr opraviť. Prípadom sa už zaoberá polícia.

Nateraz neznámy zlodej zničil a ukradol káble na štyroch stavidlách. Tým hať znefunkčnil. Vodohospodári ju preto museli odstaviť.

„Pri krádeži bola odcudzená a zničená elektroinštalácia motorov, ktoré zabezpečujú chod stavidiel. Taktiež bola odstavená aj malá vodná elektráreň, ktorá je súčasťou hate,“ informoval odborový riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Krádeži elektroinštalácie z hate v Krompachoch sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

V prípade väčších zrážok teraz vodohospodári nedokážu vodu regulovať. Hrozí, že domy v okolí hate vytopí. „V prípade zvýšených prietokov by mohlo dôjsť aj k lokálnym záplavám,“ upozornil Bocák.

Krádež vyšetruje polícia. „Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi vedie trestné stíhanie pre zločin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia,“ uviedla hovorkyňa košickej krajskej polície Lenka Ivanová.

Zlodeji spôsobili štátnemu podniku veľkú škodu. Nateraz ju však vodohospodári vyčísliť nevedia. Hať chráni elektrická brána. Pri odhaľovaní zlodejov by mohli pomôcť aj kamery.

„Mal by tam byť kamerový systém. V danej lokalite má mesto štyri kamery, ktoré by mohli napomôcť k odhaleniu páchateľa, pokiaľ prechádzal zorným poľom kamery,“ povedal primátor Krompách Dárius Dubiňák.

Aby bola táto hať opäť funkčná, firma bude musieť prísť nanovo namontovať elektro inštaláciu. Ako dlho im to bude trvať nateraz nevedia. Čo však vedia je, že ich čaká množstvo práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny