Na hlavný obsah

Hlas podporil námietku L. Plavákovej k jej vykázaniu zo sály NR SR. A. Danko hovorí o politickom podraze

Žiada o téme hovoriť na koaličnej rade.

Hlas podporil námietku L. Plavákovej k jej vykázaniu zo sály NR SR. A. Danko hovorí o politickom podraze
Podpredseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR/Dano Veselský

Koaličný Hlas-SD porušil koaličnú zmluvu tým, že poslanci tejto strany podporili námietku opozičnej poslankyne Lucie Plavákovej (PS) k jej vykázaniu z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR.

Tvrdí to šéf SNS a podpredseda NR SR Andrej Danko. Žiada o téme hovoriť na koaličnej rade. Stojí si za rozhodnutím vykázať poslankyňu za nálepky na jej počítači, ktoré považuje za reklamu.

„Boli ste svedkom prvého politického podrazu Hlasu, pretože koaličná zmluva jasne hovorí, že poslanci Hlasu nemohli hlasovať za opozičný návrh. Došlo k hrubému porušeniu koaličnej zmluvy,“ povedal Danko novinárom.

Pripomenul, že Hlas-SD sa často odvoláva na koaličnú dohodu. „Je to prvé hlasovanie, keď Hlas priamo zabezpečil víťazstvo PS,“ vyhlásil šéf SNS.

Reakcia poslanca Hlasu-SD

Poslanec Samuel Migaľ (Hlas-SD) v reakcii na to skonštatoval, že nerozumie návrhu o vykázaní Plavákovej z rokovacej sály. „Ja už som čakal zo strany SNS, že už iba príde návrh na zadržanie notebooku pani Plavákovej,“ vyhlásil pred novinármi.

Danko zdôraznil, že Plavákovú už v minulosti upozornil, že nebude akceptovať, aby pri rečníckom pulte používala počítač s rôznymi nálepkami. „Poslanec nemôže žiadnu tému propagovať vizuálnymi prostriedkami,“ ozrejmil.

Argumentuje, že vždy bol zástanca dodržiavania rokovacieho poriadku. Podpredseda parlamentu riešil podobný problém v utorok (24. 9.), keď boli v pléne členovia poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ v tričkách, ktoré podľa Danka propagovali hnutie. Poslanci si napokon na tričká obliekli saká, čo Danko ocenil.

Dankovi prekážali nálepky na počítači

Danko po slovnej prestrelke v stredu (25. 9.) dopoludnia vykázal Plavákovú z rokovacej sály. Odvolával sa na rokovací poriadok, podľa ktorého je do pléna zakázané nosiť materiály propagujúce „politickú stranu alebo politické hnutie alebo šíriace reklamu“.

Prekážalo mu, že má na počítači nálepky propagujúce LGBTI hnutie. Plaváková podala námietku, ktorej poslanci v hlasovaní vyhoveli.

Podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga (Hlas-SD) po rokovaní poslaneckého grémia oznámil, že situáciou sa bude zaoberať ústavnoprávny výbor. Považuje za potrebné riešiť úpravu rokovacieho poriadku, aby bol jasný jeho výklad.

„Zároveň je to ďalší dôvod, aby sme sa zišli ako pracovná skupina a nedoriešené otázky z aplikačnej praxe doriešili precizovaním rokovacieho poriadku,“ povedal.

Situácii v parlamente sme sa venovali aj v relácii Aktuálne :24:

R. Huliak nazval L. Plavákovú „sukou“

Poslanec SNS Rudolf Huliak počas stredajšieho brífingu v NR SR označil poslankyňu Luciu Plavákovú za „suku“. Jeho slová odsúdili opozičné PS a SaS.

„Keď poslankyňa vo svojom príspevku prečíta, že plod si nezaslúži žiť podľa Trestného poriadku, tak táto žena si nezaslúži nič iné len pomenovanie suka, v ponímaní toho, že si nectí základné otázky života Bohom dané ľudskej rase,“ povedal Huliak.

Hovoril o Plavákovej poznámke v pléne parlamentu, kedy hovorila o tom, že plod dieťaťa nie je osobou a preto právne nemôže mať právo na život.

Predseda PS Michal Šimečka vo svojom statuse na sociálnej sieti Huliakove vyjadrenia označil za „absolútne neakceptovateľné“.

Poslanec NR SR Rudolf Huliak.
Poslanec NR SR Rudolf Huliak. Foto: TASR/Martin Baumann

Vyzval prezidenta Petra Pellegriniho, premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a predsedov koaličných poslaneckých klubov, aby jednoznačne odsúdili Huliakovu „dehumanizujúcu rétoriku“. Samotného Rudolfa Huliaka vyzval, aby sa Lucii Plavákovej za svoje slová ospravedlnil.

„Ak ani toto nedokážu, už nikdy nebudú môcť hovoriť, že im záleží na pokoji a slušnosti na Slovensku. Teraz mlčať znamená schvaľovať,“ dodal Šimečka. Ficova vláda takto podľa neho polarizuje a radikalizuje verejnosť a šíri nenávisť.

Za poslankyňu sa postavila aj opozičná strana SaS. Takéto konanie podľa nej „nie je v súlade s ničím, čo sa dotýka najvyššieho zákonodarného orgánu Slovenskej republiky“.

„Pre parlament a aj pre atmosféru v spoločnosti by bolo najlepšie, keby si poslanec Rudolf Huliak vstúpil do svedomia a vzdal sa mandátu poslanca. Ak má chrbticu, tak to spraví ešte dnes,“ uviedla strana v príspevku na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko