Na hlavný obsah

Hlas-SD už nemieni diskutovať o funkciách. Post šéfa NR SR Dankovi neprenechá, potvrdil M. Šutaj Eštok

SNS na svojich návrhoch trvá.

Hlas-SD už nemieni diskutovať o funkciách. Post šéfa NR SR Dankovi neprenechá, potvrdil M. Šutaj Eštok
Zľava predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a podpredseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko. Foto: STVR

Hlas-SD neuvažuje o tom, že by post predsedu parlamentu prenechalo koaličnej SNS. Po rokovaní predsedníctva to potvrdil stranícky šéf Matúš Šutaj Eštok. Vedenie Hlasu riešilo najzásadnejšie body, o ktorých budú vládne strany rokovať na stredajšej (4. 9.) koaličnej rade.

Predseda Hlasu-SD potvrdil, že o funkciách už Hlas diskutovať nemieni. „Pre nás je jediná téma, čo je táto vláda schopná urobiť pre to, aby presadzovala svoj program z hľadiska priorít, ktorými máme. My máme jasné sociálne priority v rámci zdravotníctva, bezpečnosti a toto sú pre nás témy,“ skonštatoval.

Otázke voľby nového predsedu parlamentu sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Andrea Šeligová:

Na schválenie napríklad čaká automat na zvyšovanie minimálnej mzdy, ktorá by mala narásť na tisíc eur. Vládna koalícia sa k tomu zaviazala v programovom vyhlásení. SNS však jeho schválenie podmieňuje nárastom minimálnych dôchodkov.

„Ak by k tomu nedošlo, tak pre nás je to reálny problém, pretože toto sú naše červené čiary,“ uviedol Šutaj Eštok.

SNS na svojich návrhoch trvá

SNS sa k záverom predsedníctva Hlasu vyjadrovať nechcela. Podľa hovorkyne národniarov trvajú na svojich návrhoch.

„Pozrite, koalícia nie je manželstvo na celý život. A my máme svoju predstavu o riadení aj o niektorých témach. My potrebujeme si to vyjasniť a ja stále verím, že vyriešime si to na koaličnej rade,“ vyhlásil v nedeľu (1. 9.) predseda SNS a podpredseda NR SR Andrej Danko.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) naďalej trvá na tom, že post predsedu parlamentu si majú medzi sebou vyriešiť Hlas-SD a SNS. Podľa neho nejde o najdôležitejšiu tému koalície. Vyriešiť musia konsolidáciu verejných financií.

Podľa politológa sa koalične strany nevedia dohodnúť na konkrétnych opatreniach, ktoré by mali priniesť peniaze do štátnej pokladnice.

„Keď nedokáže nájsť vládna koalícia práve v týchto čiastkových veciach práve zhodu, tak dá sa predpokladať, že tú zhodu na vážnejších témach možno bude hľadať ešte ťažšie,“ myslí si politológ Miroslav Řádek. Lídri Smeru, Hlasu a SNS by sa mali na rokovaní koaličnej rady stretnúť v stredu (4. 9.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko