Na hlavný obsah

Hrozí odklad operácií a zákrokov: Výpovede českých lekárov sú opäť na stole, súvisia s nadčasmi

Ministerstvo tvrdí, že podmienky lekárov splnilo.

Hrozí odklad operácií a zákrokov: Výpovede českých lekárov sú opäť na stole, súvisia s nadčasmi
Lekári v Česku opäť hrozia výpoveďami. Foto: Unsplash

Situácia s nadčasovými hodinami lekárov sa v Českej republike po roku opäť opakuje. Lekárske odbory varujú, že ak ministerstvo zdravotníctva nesplní všetky požiadavky, na ktorých sa dohodli, lekári budú masovo podávať výpovede z nadčasov.

Mohlo by to znovu znamenať odkladanie plánovaných zákrokov a operácií. Ministerstvo tvrdí, že podmienky lekárov splnilo.

Hroziacim výpovediam lekárov v ČR sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor Boris Kršňák:

Podľa lekárskych odborov ministerstvo zdravotníctva neplní dohodu z minulého roku. Ide v prvom rade o platy o vyrovnanie platov lekárov v štátnych i súkromných zariadeniach.

„Ak tých ľudí nezaplatíme, mať ich nebudeme a ani ľudia nebudú mať zdravotnú starostlivosť,“ skonštatoval prezident českej lekárskej komory Milan Kubek.

Odborári tvrdia, že ministerstvo má ešte čas na zabránenie výpovediam. „Dáme vláde ešte šancu k 31. októbru. Ak sa už nič uspokojivé nestane, tak sa opäť zopakuje výpoveď nadčasovej práce,“ uviedol predseda lekárskeho odborového klubu Martin Engel.

Nové požiadavky lekárov

Ministerstvo zdravotníctva ČR tvrdí, že dohodu naplnilo a že lekári majú nové požiadavky. „Na to nadviazali ďalšie požiadavky odborov nad rámec decembrovej dohody. A my sa debate, samozrejme, nebránime,“ povedal hovorca rezortu Ondřej Jakob.

Lekárske odbory tvrdia, že ak sa s ministerstvom nedohodnú, výpovede podá ešte viac lekárov ako v minulom roku. Vtedy ich bolo šesťtisíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál