Na hlavný obsah

Hrozí, že celý hrad spadne: Najväčšiu zrúcaninu na Liptove čaká rozsiahla rekonštrukcia

Hrad Likava opravia za takmer štyri milióny eur.

Hrozí, že celý hrad spadne: Najväčšiu zrúcaninu na Liptove čaká rozsiahla rekonštrukcia
Hrad Likava čaká rozsiahla rekonštrukcia. Foto: STVR

Tento mesiac majú návštevníci poslednú možnosť pozrieť si hrad Likava v jeho terajšej podobe. Zrúcaninu najväčšieho hradu Liptova čaká rozsiahla rekonštrukcia za takmer štyri milióny eur. Múry sa totiž rozpadajú a hrozí, že celý hrad spadne.

Hrad Likava sa týči nad Ružomberkom. Strážil historickú cestu z Liptova na Oravu. Dnes je expozíciou Liptovského múzea.

„Človek si tu vytrpí aj zimu, každý deň, keď je sezóna alebo keď vlastne chodievam do roboty, tak človek si užije aj turistiky, čiže treba si vyšliapať,“ skonštatoval správca Hradu Likava Pavol Lofaj.

Opravu hradu Likava sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Milan Velický:

Väčšina hradu je pre padajúce kamene neprístupná. Návštevníkom dnes ponúka najmä krásne výhľady na okolie. Hrad na rok uzavreli aj pred siedmimi rokmi. Vtedy pre sanáciu brala, na ktorom stojí. Teraz idú zachraňovať samotné hradné múry, ktoré sa rozpadajú.

„To znamená, že Hrad Likava, tak, ako ho poznáme, vlastne zostane v tej istej hmote, ale bude zakonzervovaná ruina s tým, že jednotlivé tie nádvoria aj tie priestory paláca budú opäť prístupné verejnosti, tak ako boli kedysi prístupné v minulosti,“ priblížil riaditeľ Liptovského múzea Martin Hromada.

Hrad na dva roky zavrú a čaká ho veľká rekonštrukcia. Tri a pol milióna eur získali z Európskej únie, ďalších takmer 500-tisíc priložil zriaďovateľ múzea Žilinský samosprávny kraj.

,,My okrem toho, že to zrekonštruujeme, tak to doplníme – ten hrad, aj o takú expozičnú časť. Tam kde to bude možné pre návštevníka 21. storočia doplníme to expozíciami alebo mobiliárom,“ dodal Hromada.

Po rekonštrukcii bude mať Likavský hrad po prvý raz elektrickú energiu. Vďaka tomu budú môcť využívať moderné technológie v expozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny