Na hlavný obsah

Hrozí, že Dunaj začne zaplavovať Bratislavu: Situácia má byť komplikovanejšia, než sa čakalo

Dunaj by mal kulminovať na úrovni viac ako deväť metrov.

Hrozí, že Dunaj začne zaplavovať Bratislavu: Situácia má byť komplikovanejšia, než sa čakalo
Minister životného prostredia Tomáš Taraba a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok Foto: TASR/Jaroslav Novák

Minister životného prostredia Tomáš Taraba vyhlásil, že vzhľadom na vyššie množstvo zrážok nad Rakúskom má byť situácia na Dunaji podľa predikcií oveľa komplikovanejšia, ako sa čakalo. Oznámil to na tlačovej konferencii po zasadnutí krízového štábu k nepriaznivému počasiu.

Minister informoval, že Slovenský vodohospodársky podnik preto požiadal o vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity v Bratislave od nedele 6.00. Je totiž potrebné začať s ohradzovaním Bratislavy.

Vývoju počasia na Slovensku sme sa venovali aj v Správach. Situáciu mapovala redaktorka Veronika Čokinová:

Vzhľadom na predikcie SHMÚ a prietokové údaje, ktoré poskytla rakúska strana, by Dunaj by mohol dosiahnuť až 910 centimetrov. Je to „úroveň, ktorá by spôsobila, že Bratislava by začala byť zaplavovaná“, priblížil Taraba.

„Na ústrednom protipovodňovom štábe sme sa zhodli, že dnes vyhlasujeme tretí povodňový stupeň na rieke Morava,“ oznámil Taraba.

Taraba informoval aj o situácii na vodnom diele Gabčíkovo, ktoré v súčasnosti vyrába 400 megawattov elektriny a v prevádzke je sedem z ôsmich turbín.

„Siedma turbína začala vykazovať nejaké miery vibrácie, to znamená, že sa nedá vylúčiť, že sa siedma turbína automaticky vypne, ak tieto vibrácie nepoľavia,“ povedal s tým, že v prípade tohto scenára bude nutné v Gabčíkové otvoriť plavebné komory a začať vypúšťať vodu.

Sledujte situáciu v súvislosti s extrémnymi zrážkami minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko