Na hlavný obsah

Hrozí, že vychovávateľky v školských kluboch prídu o výhody, na ktoré majú ich kolegovia nárok

Škôlky bude od januára financovať štát, školské kluby nie.

Hrozí, že vychovávateľky v školských kluboch prídu o výhody, na ktoré majú ich kolegovia nárok
Ilustračná snímka dieťaťa. Foto: STVR

Kým materské školy by mal od januára financovať štát, školské kluby nie. Pôvodne sa rátalo aj s nimi. Združenie miest a obcí sa ich nechce vzdať. Vychovávateľky by tak prišli o výhody, na ktoré ich kolegovia majú nárok.

To, že vychovávatelia v školských kluboch nebudú patriť pod štát, niektorých nepotešilo. „Stretol som sa s negatívnym postojom, keby sa financovali od štátu, mali by nárok na regionálny príplatok od januára,“ priblížil riaditeľ Základnej školy na Hlbokej ceste v Bratislave Michal Drgáň.

„Je to určite nespravodlivé, pretože naši kolegovia ten príplatok budú mať. Nie je to jediný benefit, ktorý je v tejto škole, ale možno toto by bolo viac motivačné pre kolegov,“ dodala vychovávateľka na tamojšej škole Judita Halásová.

Téme sa v Správach venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Školský rozpočet neumožňuje príplatky

V tejto škole pracuje sedem vychovávateľov. Školský rozpočet však riaditeľovi neumožňuje príplatky im vyplácať z vlastného rozpočtu. Napríklad v bratislavskom kraji je to aj 145 eur. „Keďže sme platení z rozpočtu mestskej časti, momentálne na to nemáme vyčlenenú položku v rozpočte,“ priblížil riaditeľ Drgáň.

Pôvodný plán bol, že si pod seba štát vezme aj vychovávateľky zo školských klubov detí (ŠKD). Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) však nakoniec bolo proti.

„Vidíme tu problém v tom, že pokiaľ dochádza ku kolektívnemu vyjednávaniu, tak aj samotný ZMOS prostredníctvom svojho predsedu deklaruje, že podielové sú tak nízke, že nemajú na to, aby zabezpečili rast platov, tým zamestnancom, ktorí sú v originálnych kompetenciách,“ vysvetlil predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

„Počúvam z úst primátorov, že chcú, aby si ŠKD prevzal štát, ale takto – rešpektujem aj partnera. Tam si odhlasovali, že nateraz chcú zostať pri materských školách,“ reagoval minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Obavy samospráv

Samosprávy sa obávali, že ak by prišli aj o školské kluby. Mohlo by to na ne mať zlý finančný dopad.

„Kľúčové dôvody sú, že doterajšia skúsenosť so štátom bola vždy negatívna. Keď sa brala nejaká pôsobnosť, tak väčšinou s tým odišli finančné prostriedky, ale aj kvalita služieb. Skúsenosť so škôlkami, ktorú budeme vidieť reálne budúci rok, nám ukáže, či má význam baviť sa s ministerstvom školstva o tejto oblasti alebo tieto rokovania uzatvoríme,“ dodal predseda ZMOS Jozef Božik.

Podľa školských odborárov nie je vylúčené, že ak vychovávatelia dostanú lepšiu ponuku, zo škôl odídu. Už teraz je problém s tým, že niektorí riaditelia túto pozíciu nevedia obsadiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika