Na hlavný obsah

Hubárska sezóna sa pomaly končí, tento rok bola mimoriadne slabá. Takto ju zhodnotili odborníci

Táto sezóna podľa hubárov nestojí za veľa.

Hubárska sezóna sa pomaly končí, tento rok bola mimoriadne slabá. Takto ju zhodnotili odborníci
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Tohtoročnú hubársku sezónu označili mykológovia za veľmi slabú. Viaceré kluby zrušili výstavy. Pod Tatrami hubári nazbierali a vystavili sto druhov húb. Po iné roky ich však bolo omnoho viac.

Po iné roky nazbierali pod Tatrami vyše 170 druhov húb. Táto sezóna však podľa hubárov nestojí za veľa.

“Na miestach, kde každý rok rástli, ešte ani jeden rýdzik nie je. Ani v Jedľových lesoch, ani v smrekových, ani pod borovicami,“ uviedol podpredseda Podtatranského mykologického klubu Andrej Akurátny.

“Teraz sme museli prejsť niekoľko kilometrov, aby sme nejakú hubu našli,“ prezradil predseda Podtatranského mykologického klubu Ján Kubaľa.

Hubárskej sezóne sa v Správach venovala redaktorka Miriam Hozzová:

Huby vystavili v Podtatranskom múzeu v Poprade. Každý rok robia osvetu. “Keď potom pôjdeme do lesa, že by už vedeli, alebo mali vizuálny vnem, že túto hubu som už niekde videl,“ povedal hubár Pavol Rusnačko.

“Dnes je móda si zobrať aplikáciu, ale aplikácia vám hubu do hrnca nedá,“ vyhlásil Kubaľa.

Skončí sa to mrazmi

Okrem praženice alebo polievky môžu ísť huby aj do sladkých jedál. Ján Kubaľa pripravuje aj dezerty, torty, šaláty, nátierky alebo rôzne omáčky, dokonca aj čatní.

“Z červenej repy, z jabĺk a zo zmesi húb. No a samozrejme, že dáte to korenie, ktoré sa bežne do čatní dáva. Zázvor, alebo kurkumu,“ vymenoval Kubaľa.

Pod Tatrami tvrdia, že hubárska sezóna sa skončila v júni. No očakávajú ešte nejaké úlovky na jeseň. “Václavky, popňovky nemáme, typická jesenná huba. Nerastú ešte,“ uviedol Akurátny. “Keď budú mrazy, tak skončila už úplne,“ uzavrel Kubaľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko