Na hlavný obsah

Informácia o zastavení dodávok ropy cez Družbu vyvolala paniku. Málokto sa zamyslel nad tým, že mohlo ísť o omyl

Situáciu sledoval budapeštiansky spravodajca STVR Gregor Martin Papucsek.

Informácia o zastavení dodávok ropy cez Družbu vyvolala paniku.  Málokto sa zamyslel nad tým, že mohlo ísť o omyl
Na ilustračnej snímke vyústenie ropovodu Družba v rafinérii Slovnaft v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Nepochopenie, omyly, falošné správy, hystéria, mlčanie, propagandistické dezinformácie obklopujú fungovanie pre nás dôležitej ropnej tepny z Ruska, teda ropovodu Družba, pričom zásobovanie nášho regiónu energetickými zdrojmi je nerušené.

Na tento paradox poukázala piatková (30. 8.) minikríza a chvíľková panika okolo oznámenia z Kyjeva, že koncom roka zastavia Družbu, ale úplne. Pomerne rýchlo vyšlo najavo, že je to úplne inak, ale nervozita trvala aj cez víkend. Vývoj sledoval náš budapeštiansky spravodajca Gregor Martin Papucsek.

„Celá družba je neuralgická téma a nečudo, že na najmenší vetrík sa spustí až lavína. Tak to bolo aj v piatok,“ skonštatoval Papucsek. Dodal, že informáciu rozniesli všetky agentúry, brali ju vážne a málokto sa zamyslel nad tým, že mohlo ísť o omyl.

Akcie MOL-u, Maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti, na burze začali prudko padať. „Vedenie MOL-u už skôr vyhlásilo, že pokoj, kým sa neozveme, nebuďte nervózni. Túto radu v piatok popoludní neakceptovali mnohé médiá, ani politici. Pričom si stačilo počkať na vyjadrenie MOL-u o tom, že dohody o preprave ropy sa budú plniť aj naďalej,“ ozrejmil Papucsek.

Podľa spravodajcu sa vyskytlo aj podozrenie, že niekto „vypúšťal pokusný balón“, zavádzal zámerne, aby zistil dôsledky takého kroku. Papucsek si tiež myslí, že sa nedá vylúčiť, že svet médií aj politikov baží po napätí či senzácii, vďaka čomu môžu vyvolávať chaos.

Pozrite si celý rozhovor pre Aktuálne :24 s Gregorom Martinom Papucsekom, ktorý sledoval vývoj situácie v súvislosti zastavenia ropovodu Družba:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet