Na hlavný obsah

Mnohí študenti si musia riešiť bývanie sami: Aké sú ceny nájmov a situácia na trhu?

Na trhu je relatívne málo voľných nájomných bytov.

Mnohí študenti si musia riešiť bývanie sami: Aké sú ceny nájmov a situácia na trhu?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Z dôvodu rekonštrukcie študentských internátov sa v tomto akademickom roku výrazne znížila ubytovacia kapacita pre študentov. Najviac to pocítili vysoké školy v Bratislave. Študenti si preto intenzívne hľadajú alternatívne ubytovanie v privátoch.

Na nájomnom trhu je relatívne málo voľných nájomných bytov. Rekonštrukcie internátov vyradili dočasne z ponuky približne 1300 lôžok, čo je alarmujúce číslo.


Vypočujte si celý rozhovor s realitným expertom Máriom Glosom:

„Keď sa pozrieme na jednotkové ceny jednoizbových bytov napríklad v Bratislave, a študent by chcel bývať sám, tak je to pre neho nerealizovateľné. Musí dochádzať k zdieľaniu bytov. Na toto vychádza ideálne jedna kategória bytov – staršie 2-izbové a staršie 3-izbové byty, ktoré majú oddelenú klasickú dispozíciu, majú zvlášť kuchyňu a samostatné neprechodné izby. V trojizbáku tak vedia byť aj šiesti,“ hovorí realitný expert Mário Glos z MGM Investments.

V takomto prípade sa cena bývania v súkromí približuje cenám za internát. „Dnes sa vysokoškolský internát v lepšej kvalite pohybuje okolo 120 eur za mesiac za lôžko. V súkromnom segmente sa asi nevieme dostať pod 200-250 eur, ale je tam aj iný komfort,“ hovorí expert.

Cena závisí aj od nárokov študenta

Problém pre študentov môže predstavovať aj fakt, že vlastníci bytov preferujú skôr klasických nájomníkov – zamestnancov alebo mladé rodiny. „Pri študentoch je viac rizikových aspektov, ako napríklad rušenie nočného kľudu, vysoká spotreba energií, a tak ďalej,“ hovorí Glos.

Expert dodáva, že cena bývania závisí aj od toho v akom komforte chce študent bývať a ako dlho je ochotný do školy dochádzať. „Študent za vidinou nižšieho nájmu môže ísť bývať do Trnavy,“ radí Glos.

V prípade ak študenti nenájdu výhodné bývanie, musia rátať s tým, že si za ubytovanie priplatia. V Bratislave sa cena nájmu za jednoizbový byt aj s energiami pohybuje okolo 600 eur, dvojizbový byt 800-1 200 eur a trojizbový 1 000 až 1 300 eur, upozorňuje Glos.

Študenti by sa podľa neho mali orientovať na staršie nehnuteľnosti s neprechodnými izbami, aby vedeli využiť celý byt. Po prenájme je momentálne obrovský dopyt a je výška za uplynulé dva roky vzrástla o 20-25 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika