Na hlavný obsah

Irán uvažuje o presune hlavného mesta, v Teheráne sa vraj už nedá žiť. Kde by mohlo vzniknúť?

K podobnému kroku pristúpili Indonézia a Egypt.

Irán uvažuje o presune hlavného mesta, v Teheráne sa vraj už nedá žiť. Kde by mohlo vzniknúť?
Pohľad na hlavné mesto Iránu Teherán. Foto: Unsplash

Irán zvažuje presun hlavného mesta podľa prezidenta krajiny sa totiž v preplnenom Teheráne už nedá žiť. Hlava štátu tak navrhla riešenie, ku ktorému sa napríklad odhodlal aj Egypt alebo Indonézia.

Podľa iránskeho prezidenta Masúda Pezeškijána čelí hlavné mesto Teherán radom neriešiteľných problémov. Spôsobil ich vysoký počet obyvateľov či klimatické podmienky.

Presunu hlavného mesta Iránu sa v relácii Dobré ráno, Slovensko v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Katarína Chovančáková:

Hlavné mesto napríklad trápi akútny nedostatok vody, ale aj znečistené ovzdušie. Navrhol preto, aby sa hlavné mesto presunulo. A to na juh k Perzskému zálivu – čiže, ako povedal prezident, bližšie k vode.

Vláda podľa neho nemôže iba presviedčať ľudí, aby sa sťahovali mimo hlavného mesta. Sama musí ísť príkladom a byť prvá, kto Teherán opustí.

Zmiešané reakcie

Avizovaný krok vyvolal viac-menej zmiešané reakcie. Viacerí odborníci taktiež pripúšťajú, že takmer 13-miliónový Teherán je mimoriadne preplnené mesto a jeho ďalšia výstavba naďalej rastie.

Avšak bývalý starosta mesta prezidentov návrh napríklad spochybnil. Ako povedal, viaceré štúdie ukázali, že krajiny, ktoré premiestnili hlavné mestá, nielenže čelili vyšším nákladom, ale namiesto jedného problematického mesta ich mali dve. Irán by inak musel presunúť vyše 160 vládnych organizácií a spoločností.

Nové hlavné mesta v Indonézii a Egypte

Presun hlavného mesta plánuje Indonézia, novú metropolu stavia aj Egypt. V prípade Indonézie ide o to, že súčasné hlavné mesto Jakarta je nielen preľudnené, ale dokonca sa aj potápa.

Výstavbu nového hlavného mesta v pralese na ostrove Borneo sa rozhodli začať ešte v roku 2019. Inaugurácia mesta sa uskutočnila nedávno, a to 17. augusta, oficiálne však projekt plánujú dokončiť až v piatich fázach a do roku 2045. Náklady sa odhadujú na 45 miliárd dolárov.

Čo sa týka Egypta, ten pred mesiacom oznámil, že prvá etapa výstavby nového hlavného mesta je už takmer dokončená. Mesto, ktoré bude zároveň novým administratívnym centrom krajiny, budujú už od roku 2016 a má byť domovom pre sedem miliónov ľudí.

Už teraz sa doň presťahovalo približne 1 500 rodín a do konca roka očakávajú nárast na 10-tisíc. Zároveň v ňom už funguje niekoľko ministerstiev a pracuje tam 48-tisíc vládnych zástupcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet