Na hlavný obsah

Izrael objavil v tuneli pod mestom Rafah v Pásme Gazy telá šiestich rukojemníkov

Objavenie mŕtvych tiel rukojemníkov vyvolalo výzvy na masové protesty.

Izrael objavil v tuneli pod mestom Rafah v Pásme Gazy telá šiestich rukojemníkov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda objavila v tuneli pod mestom Rafah v Pásme Gazy telá šiestich rukojemníkov. Únoscovia ich zrejme zabili iba krátko pred ich nájdením, uviedla v nedeľu (1. 9.) izraelská armáda. Informujú o tom agentúry Reuters a AP.

Telá všetkých šiestich rukojemníkov unesených počas októbrového útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael už previezli späť do krajiny. Mali 23 až 40 rokov. Hamas sa k situácii bezprostredne nevyjadril.

Izraelská armáda údajne nemala informácie o presnej polohe rukojemníkov. Mala však indície, že by sa v danej oblasti mohli nachádzať. Približne jeden kilometer od objavenia tiel zachránili vojaci predošlý týždeň jedného zo zajatých Izraelčanov.

Rukojemníci zabití v Pásme Gazy.
Rukojemníci zabití v Pásme Gazy.Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden oznámil, že medzi mŕtvymi je aj americko-izraelský občan Goldberg-Polin. „Som zdrvený a pobúrený,“ vyhlásil Biden.

Americký prezident počas rozhovoru s novinármi uviedol, že pri dohode o prímerí v Pásme Gazy je stále optimistický. „Myslím si, že dohoda je na dosah,“ povedal prezident a dodal, že je načase, aby sa táto vojna skončila.

Výzvy na masové protesty

Objavenie mŕtvych tiel rukojemníkov vyvolalo výzvy na masové protesty proti izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, píše AP. Toho mnohé rodiny rukojemníkov a veľká časť izraelskej verejnosti vinia z toho, že ich nedokázal priviesť späť živých v rámci dohody s Hamasom o ukončení desať mesiacov trvajúcej vojny.

V sobotu došlo aj k stretom medzi izraelskými jednotkami a palestínskymi bojovníkmi na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Izrael na mieste pokračoval vo vojenskej operácii v meste Džanín. Stovky izraelských vojakov už od stredy vykonávajú razie v rámci jednej z najväčších akcií v Predjordánsku za uplynulé mesiace.

Palestínske militantné hnutie Hamas 7. októbra zaútočilo na Izrael. Pri útoku prišlo o život 1 200 Izraelčanov, Hamas zajal 250 osôb. Pri následnej izraelskej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy zahynulo najmenej 40 691 Palestínčanov a 94 060 utrpelo zranenia, uviedlo v sobotu vo vyhlásení palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet