Na hlavný obsah

Hizballáh potvrdil úmrtie svojho vodcu Hasana Nasralláha

Nie je jasné, kto ho na čele hnutia nahradí.

Hizballáh potvrdil úmrtie svojho vodcu Hasana Nasralláha
Hasan Nasralláh počas prejavu v televízii. Foto: TASR/AP

Libanonské hnutie Hizballáh v sobotu (28. 9.) po 13.00 h SELČ potvrdilo smrť svojho vodcu Hasana Nasralláha, o ktorej dopoludnia informovala izraelská armáda. Píšu to zahraničné tlačové agentúry. Hnutie, ktoré v uplynulých týždňoch kvôli izraelským útokom prišlo o rad svojich popredných predstaviteľov, pohrozilo, že bude pokračovať v boji proti Izraelu.

Hnutie vo vyhlásení uviedlo, že Nasralláh sa pridal k svojim „mučeníckym prívržencom“; tak hnutie označuje svojich príslušníkov, ktorí zomreli v boji. Hizballáh zároveň dodal, že bude pokračovať vo „svätej vojne proti nepriateľovi“, čím myslí Izrael, a „na podporu Palestíny“.

O úmrtí Nasralláha informovala v sobotu dopoludnia izraelská armáda, ktorá tvrdí, že ho zabila pri piatkovom údere na Bejrút. Podľa izraelských médií útok zasiahol ústredie Hizballáhu. Podľa libanonských úradov pri ňom zomrelo najmenej šesť ľudí.

Hnutie Hizballáh, ktoré je v Libanone politickou stranou so zástupcami v parlamente a vláde, Nasralláh riadil tri desaťročia. Počas jeho vedenia Hizballáh posilnil svoj vplyv v libanonskej spoločnosti a na medzinárodnej scéne. Nasralláh nadviazal napríklad silnejšiu spoluprácu s Iránom. Nie je jasné, kto ho na čele šiitského hnutia nahradí.

Nasralláhove pôsobenie v Hizballáhu

Nasralláh bol vodcom Hizballáhu viac ako tri desaťročia, píše agentúra AP. Do čela Hizballáhu sa Nasralláh dostal po tom, ako v roku izraelská armáda zabila al-Musávího (Izrael vtedy chcel docieliť prepustenie zajatého letca Rona Arada). Pod jeho vedením sa začal Hizballáh premieňať na významnú politickú silu, ktorá je odvtedy zastúpená aj v libanonskom parlamente.

Nasralláh viedol Hizballáh k zlepšeniu a organizácii vojenských schopností, Hizballáh tiež začal rozsiahly sociálny program. Cieľom Hizballáhu bolo vypudiť z Libanonu izraelské jednotky, tie odišli v roku 2000.

Hizballáh sa stal kľúčovým spojencom Iránu aj palestínskeho teroristického hnutia Hamas a zároveň najmocnejšou vojenskou silou v Libanone. Mnohé krajiny, vrátane Spojených štátov, Británie, Ligy arabských štátov a niekoľkých arabských štátov, ho označujú za teroristickú organizáciu. Európska únia zaradila na európsky zoznam teroristických organizácií len vojenské krídlo hnutia. Rusko považuje Hizballáh za legitímnu spoločensko-politickú silu Libanonu.

Izraelská armáda tvrdí, že pri útoku v Dahíji zahynul aj Alí Karakí, veliteľ južného frontu Hizballáhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet