Na hlavný obsah

Izraelský generálny štrajk musia ukončiť, rozhodol o tom súd. Zamestnancov vyzvali, aby sa vrátili do práce

Štrajk mal trvať do nasledujúceho rána.

Izraelský generálny štrajk musia ukončiť, rozhodol o tom súd.  Zamestnancov vyzvali, aby sa vrátili do práce
Demonštranti požadujú dohodu o prímerí a okamžité prepustenie rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelský súd pre pracovné právo v pondelok (2. 9.) nariadil odborom, aby ukončili súčasný generálny štrajk v krajine do 14.30 h miestneho času (13.30 h SELČ). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na súdne dokumenty, ku ktorým mala prístup.

Súd tak vypočul žiadosť vlády, ktorá uviedla, že štrajk je politicky motivovaný. Šéf najväčšieho odborového zväzu Histadrut Arnon Bar-David v reakcii na rozhodnutie súdu vyzval členov odborov, aby sa vrátili do práce.

Šéf odborového zväzu Histadrut Arnon Bar-David vyzval na generálny štrajk s cieľom prinútiť vládu premiéra Benjamina Netanjahua, aby súhlasila s prímerím a prepustením rukojemníkov. Tých stále zadržiava palestínske teroristické hnutie Hamas v Pásme Gazy. Štrajk pôvodne ohlásili ako jednodňový a mal trvať do utorka (3. 9.) rána.

Hlboké rozpory v izraelskej spoločnosti

K prvému generálnemu štrajku od 7. októbra, keď Hamas uskutočnil bezprecedentný útok na južný Izrael, sa pripojilo viacero sektorov verejného a súkromného sektora. Ignorovali ho však niektoré odvetvia hospodárstva. To podľa agentúry AP poukazuje na hlboké politické rozpory v izraelskej spoločnosti.

Státisíce ľudí vyšli v nedeľu (1. 9.) večer v Izraeli do ulíc po tom, čo v Pásme Gazy našli ďalších šesť mŕtvych rukojemníkov, ktorých však zrejme zabili len chvíľu predtým.

Rodiny rukojemníkov a veľká časť izraelskej verejnosti obviňujú z ich smrti Netanjahuovu vládu. Tvrdia, že mohli žiť, ak by vláda po mesiacoch rokovaní v takmer 11-mesačnej vojne dosiahla s Hamasom dohodu o prímerí.

Iní však podporujú Netanjahuovu stratégiu udržiavať Hamas pod neustálym vojenským tlakom. Podľa ich názoru tento prístup nakoniec prinúti skupinu ustúpiť izraelským požiadavkám, prípadne uľahčí záchranné operácie a nakoniec povedie k úplnému zničeniu Hamasu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet