Na hlavný obsah

Kapusta postupne mizne z polí. Jej produkcia na Slovensku z roka na rok klesá

Začal sa zber kapusty.

Kapusta postupne mizne z polí. Jej produkcia na Slovensku z roka na rok klesá
Ilustračná snímka kapusty. Foto: STVR

Neskorú kapustu zbierajú na poliach pri Novom Meste nad Váhom o niekoľko týždňov skôr. Umožnilo to horúce leto. Hlávkovú zeleninu pestujú ekologickým spôsobom. Produkcia kapusty však čoraz viac klesá.

Kapustové hlávky sú na poli v Moravskom Lieskovom v najlepšej kondícii. „Sme milo prekvapení. Pre nás je krásna, vzhľadom nato, že pestujeme bez chemických postrekov a hnojív, sme nadšení,“ uviedla pestovateľka kapusty Jana Kaanová.

Pred škodcami úrodu ochránili geotextíliou. Po kontrole začali so zberom. „Najskôr sa kapusta musí ručne odrezať. Keď sa nesie obúchať, ju vyhadzujeme na vlečku, kde ju človek odkladá do debny. Niektoré kapusty vážia aj dva-tri kilogramy, vyhadzovať ich je dosť náročné,“ priblížila pestovateľka.

Pestovaniu kapusty na Slovensku sa v Správach venovala redaktorka Dominika Kusá:

Ľudia si z takto spracovanej kapusty pripravujú šaláty, či ju dajú kvasiť. Súdkov s kyslou kapustou na zimu bolo v minulosti neúrekom, ich počet však klesá. Spracovatelia zeleniny chcú tradíciu obnoviť. „Určite odporúčame konzumovať kvasenú kapustu. Obsahuje veľa probiotických kultúr a vitamínu C,“ ozrejmila pracovníčka farmy Alex.

Kapustu pestujú napríklad aj pri Trenčíne či Drietome. Výmera polí s touto zeleninou však u nás klesá. „Dôvodom je fakt, že z roka na rok aj silnie zahraničná konkurencia a dovoz tejto plodiny na Slovensko,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Kým pred šiestimi rokmi sme z našich polí pozbierali 18-tisíc ton kapusty, podľa posledných štatistík produkcia klesla na sedemtisíc ton.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko