Na hlavný obsah

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia: Odmieta rušenie rodičovského dôchodku či zmeny v bonuse na deti

Premiéra vyzvali, aby spravil poriadok v rezorte zdravotníctva.

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia: Odmieta rušenie rodičovského dôchodku či zmeny v bonuse na deti
Predseda KDH František Majerský. Foto: Facebook/KDH

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

Podľa podpredsedu hnutia Viliama Karasa je rezort bez reálneho riadenia a vízie a je ohrozené ústavné právo občanov na poskytovanie dostupnej zdravotnej starostlivosti. Uviedol to v sobotu (21. 9.) po skončení celoslovenskej rady KDH v Košiciach.

„V posledných dňoch sledujeme škandalóznu situáciu, keď premiér kritizuje a komentuje odhalenia v rezorte svojho ministra, konkrétne ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). To je nevídané, neslýchané, nikde nevidené, aby premiér, ktorý má priamu kompetenciu a právomoc, nedokázal zjednať nápravu v rezorte,“ uviedol Karas.

Rada KDH prijala aj uznesenie ku konsolidačným opatreniam, v ktorom trvá na zachovaní súčasnej výšky daňového bonusu na deti. Zároveň sa stavia proti zrušeniu rodičovského dôchodku. Vláda podľa ekonomického experta KDH Jozefa Hajka nesmie cynicky prenášať záťaž konsolidácie výlučne na plecia občanov, samospráv a podnikateľov.

„Zásadne nesúhlasíme, aby vláda konsolidačné opatrenia prenášala v 95 percentách na nás občanov a len päť percent na vlastné úspory. Namiesto toho, aby šetrila primárne na sebe práve tých 95 percent,“ upozornil Hajko.

Zrušenie prorodinných opatrení podľa neho narúša systém medzigeneračnej solidarity a ohrozuje budúci populačný vývoj na Slovensku.

Pozrite si príspevok z relácie Aktuálne :24:

Uznesenie k ochrane života

Poslanec KDH a člen predsedníctva Ján Horecký predstavil uznesenie rady k ochrane života, ktoré navrhuje vytvoriť grantovú schému na podporu organizácií pomáhajúcich tehotným matkám v núdzi.

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) vyzvala slovenskú vládu na okamžitú pomoc povodňami zasiahnutým regiónom s využitím domácich aj európskych nástrojov. Varovala pred ekonomickými rizikami spolupráce s Čínou.

„Budem sa pýtať aj eurokomisára Maroša Šefčoviča, či dokáže tlačiť na slovenskú vládu, ktorá si podáva kľučky v komunistickej Číne, ktorá je veľkou hrozbou práve pre našu ekonomickú bezpečnosť,“ uviedla Lexmann.

Celoslovenská rada KDH rokovala aj o aktuálnej situácii v hnutí a o ochrane života. „Rada sa dnes uzniesla na niekoľkých dôležitých bodoch a vyzvala vládu SR, aby poskytovala potrebnú pomoc tehotným ženám. Je to DNA kresťanských demokratov,“ vyhlásil predseda KDH Milan Majerský.

Predseda KDH zdôraznil, že sila hnutia je v regiónoch a hovorili aj o spojených voľbách, „aby sme boli pripravení v dostatočnom predstihu. Sme tímová strana a ja sám som tímový hráč. Zásluhou celého tímu sa KDH dostalo opäť po rokoch do NR SR,“ dodal Majerský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko