Na hlavný obsah

Kedysi boli neodmysliteľnou súčasťou mesta, dnes sú na príťaž. Novinové stánky postupne odstraňujú

Odstraňovanie stánkov čelí mnohým prekážkam.

Kedysi boli neodmysliteľnou súčasťou mesta, dnes sú na príťaž. Novinové stánky postupne odstraňujú
Ilustračná snímka - stánok, ktorý už doslúžil. Foto: STVR

Kedysi boli neodmysliteľnou súčasťou miest, dnes vo väčšine prípadov prekážajú a špatia verejné priestranstvo. Staré nevyužívané stánky sú podľa kompetentných aj bezpečnostným rizikom. V Košiciach sa ich snažia postupne odstraňovať.

Jeden z takých stánkov bol v Košiciach tŕňom v oku nielen obyvateľov dlhé roky. Spomínajú si na nepríjemný zápach, potkanov, aj na nevábny vzhľad.

„A aj z obavy, že tam môže vzniknúť požiar, keďže tam bolo veľmi veľa odpadkov, v okolí parkujú aj autá a nachádzal sa ten stánok priamo pri fasáde bytového domu,“ pripomenul poslanec mestského zastupiteľstva v Košiciach Dominik Karaffa.

V akom stave sú novinové stánky v Košiciach zisťoval v Správach z regiónov redaktor Ondrej Behún:

Odstraňovať takéto stánky vôbec nie je jednoduché. Ide totiž o súkromný majetok. Preto o tom musia často rozhodovať súdy. „V tomto konkrétnom prípade na Obchodnej ulici, dlhodobo som komunikoval s vlastníkom, k stánku sa hlásil. Potom sa prestál hlásiť akonáhle mu mesto oznámilo, že nemá záujem predĺžiť zmluvu,“ priblížil Karaffa.

„Nie je to vec, na ktorú sa ukáže prstom. Trvá to dlhé dlhé mesiace, niekedy až roky, ak druhá strana hľadá spôsoby, ako nám to zablokovať,“ podotkol primátor Košíc Jaroslav Polaček. V mestskej časti Západ sa niekoľko takýchto stánkov podarilo odstrániť. Ďalšie dva sú aktuálne v riešení.

„Z toho jeden je sporadicky aj využívaný, tam uvažujeme o jeho premiestnení, prípadne o dohode na odstránení tohto stánku. V ďalšom prípade pri Kine Družba je tento stánok vo vlastníctve podnikateľa, ktorý je v konkurze,“ ozrejmil starostka mestskej časti Košice-Západ Marcel Vrchota.

„Mesto musí zdĺhavým procesom podávať žaloby a následne riešiť cez vypratanie exekútorom vypratanie toho priestoru,“ uviedol Karaffa.

„Je to dlhodobá byrokratická robota, ale na Slovensku to jednoducho tak funguje,“ skonštatoval Polaček. Mesto deklaruje, že staré zmluvy sa snaží nepredlžovať. Zároveň dodáva, že nejde o jediný vizuálny problém. Spomína aj bilbordy, reklamné plachty či valce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny