Na hlavný obsah

Mesto Kežmarok žaluje Hotelovú akadémiu: Spor o komerčný nájom ohrozuje dve stovky študentov

Kežmarok žiada o vypratanie budovy.

Mesto Kežmarok žaluje Hotelovú akadémiu: Spor o komerčný nájom ohrozuje dve stovky študentov
Študenti Hotelovej akadémie v Kežmarku. Foto: STVR

Mesto Kežmarok podalo žalobu o vypratanie budovy, v ktorej je Hotelová akadémia. Tá totiž odmietla platiť vyrubený komerčný prenájom. Dvesto žiakov a ich učiteľov sa tak ocitlo v neistote.

Hotelová akadémia roky sídli v budovách v centre mesta. Má zmluvu na symbolický nájom jedno euro. Mesto ale žiada od školy mesačne 78-tisíc eur. Respektíve, po zľave, aspoň polovicu tejto sumy.

Téme sporu medzi Hotelovou akadémiou a mestom Kežmarok sa v relácii Správy z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

„Nie. Nie sme to schopní zaplatiť. A prečo by sme to mali platiť? My sme v ničom neporušili nájomnú zmluvu,“ sťažuje sa riaditeľka Hotelovej akadémie v Kežmarku Darina Siskovičová.

Mesto hovorí o novej zmluve aj o tom, že kraj má peniaze na to, aby zaplatil komerčné nájomné za školu vo svojej správe.

„Hlavným dôvodom bol havarijný stav strechy. Máme naň rozpočet, treba rekonštruovať vo výške 96-tisíc eur. Z nájomného jedno euro si to neviem predstaviť,“ vysvetľuje prednostka MsÚ Kežmarok Jela Bednárová.

Keďže do mestskej kasy peniaze za nájomné doteraz nedorazili, mesto podalo žalobu na súd. Chce vysťahovať hotelovú akadémiu z budovy.

„Budeme bezdomovci a budeme musieť opustiť túto školu, ak súd žalobe vyhovie,“ pokračuje riaditeľka Siskovičová.

„Toto bol posledný krok, ku ktorému sme sa uchýlili, keďže po štyroch rokoch rokovaní s PSK, ako zriaďovateľom hotelovej akadémie aj s hotelovou akadémiou, sme nedospeli k žiadnej dohode,“ hovorí prednostka Bednárová.

Spor s krajom

„Prešovský samosprávny kraj, si ako zriaďovateľ školy stojí za tým, že mesto Kežmarok koná v rozpore s platnou nájomnou zmluvou,“ objasňuje hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Budovy hotelovej akadémie pritom boli pôvodne majetkom PSK. Zamenili ich s mestom za rozpadnuté kasárne, kde mali budovať študentský kampus. Projekt odložili, hotelová akadémia sa nemá kam presťahovať a ani z čoho platiť desaťtisíce mesačne.

„Pokiaľ je Hotelová akadémia presvedčená o tom, že má pravdu, my sme presvedčení, že máme pravdu. Nie je iná možnosť len aby o tom rozhodol súd,“ hovorí prednostka Bednárová.

Budúci kuchári, čašníci či someliéri boli roky „pravou rukou“ mesta. Na spoločenských akciách samosprávy mali pod palcom catering aj obsluhovanie. Teraz sedí v laviciach 200 študentov s neistou budúcnosťou.

„Z riaditeľskej pracovne sa presuniem do súdnej siene a som ochotná bojovať až do konca. Kým nezvíťazíme,“ uzatvára riaditeľka Siskovičová.

Spor sa teda presúva do súdnej siene. Škola tým môže získať potrebný čas. Kým totiž nepadne záverečný verdikt, vysťahovať ju nemôžu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny