Na hlavný obsah

KĽDR prvýkrát zverejnila snímky zariadení na výrobu materiálu do jadrových zbraní

Tie môžu byť cenným zdrojom informácií.

KĽDR prvýkrát zverejnila snímky zariadení na výrobu materiálu do jadrových zbraní
Severná Kórea vôbec prvýkrát zverejnila snímky svojich centrifúg na obohacovanie uránu pre výrobu jadrových zbraní. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v piatok (13. 9.) vôbec prvýkrát zverejnila snímky svojich centrifúg na obohacovanie uránu pre výrobu jadrových zbraní. Severokórejský vodca Kim Čong-un pri návšteve tohto zariadenia vyzval na získavanie ďalšieho materiálu potrebného na výrazné zvýšenie jadrového arzenálu krajiny.

Štátna tlačová agentúra KCNA sprevádzala správu o Kimovej návšteve Ústavu pre jadrové zbrane a základne na výrobu jadrových materiálov vôbec prvými fotografiami centrifúg na obohacovanie uránu.

Celkom zriedkavo tak umožnila nahliadnuť do vnútra do severokórejského jadrového programu, ktorého zakazuje niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Fotografie ukazujú severokórejského vodcu, ako sa prechádza medzi dlhými radmi kovových centrifúg, strojov na obohacovanie uránu. KCNA v správe nespresnila, kedy k návšteve došlo, ani kde presne sa zariadenie nachádza.

Cenný zdroj informácií

Kim vyzval pracovníkov ústavu, aby vyrábali viac materiálu pre taktické jadrové zbrane. Vyhlásil, že jadrový arzenál je pre KĽDR životne dôležitý, aby dokázala čeliť hrozbám zo strany Spojených štátov a ich spojencov.

Zbrane sú nevyhnutné pre schopnosť sebaobrany aj preventívneho útoku, keď „jadrové hrozby zo strany vazalských síl vedených americkými imperialistami“ prekročili červenú líniu, citovala severokórejského vodcu KCNA.

Predpokladá sa, že Severná Kórea má niekoľko zariadení na obohacovanie uránu. Komerčné satelitné snímky podľa analytikov zaznamenali v posledných rokoch ďalšiu výstavbu v hlavnom vedeckom jadrovom výskumnom stredisku v Jongbjone, vrátane závodu na obohacovanie uránu, čo naznačuje možné rozširovanie kapacít.

Severná Kórea síce v roku 2010 pozvala niekoľkých zahraničných vedcov na prehliadku zariadenia v Jongbjone, no agentúry zdôrazňujú, že táto správa KCNA obsahuje vôbec prvé a jediné fotografie centrifúg.

Tie by tak mohli poskytnúť cenný zdroj informácií pre odhad množstva jadrového materiálu, ktorý KĽDR vyprodukovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet