Na hlavný obsah

Oceán im doslova pohltil domovy: Karibik musia pre klimatickú zmenu opúšťať domorodí obyvatelia

Úrady sa min snažia zabezpečiť domov na pevnine.

Oceán im doslova pohltil domovy: Karibik musia pre klimatickú zmenu opúšťať domorodí obyvatelia
Ostrov Sugdub v dôsledku klimatickej zmeny opustila už polovica obyvateľov. Foto: STVR

Čoraz viac ľudí na celom svete musí pre klimatickú zmenu opustiť svoje domovy. Inak to nie je ani v Karibiku. Panamský ostrov museli opustiť domorodí obyvatelia, ktorí tam žili stáročia. Miestne úrady sa snažia pre nich zabezpečiť nový domov na pevnine.

Ostrov Sugdub je jedným z Panamských ostrovov, z ktorého odišla už polovica obyvateľov. Oceán im doslova pohltil domovy. O ich vysťahovaní rozhodla miestna rada starších.

Davies dnes žije už na pevnine. Na ostrov sa vrátil len po veci, ktoré si z opusteného domu nevzal so sebou. Bývanie v novom, bezpečnom domove ďaleko od oceánu mu zabezpečila panamská vláda.

„Pred dvoma mesiacmi viac ako polovica obyvateľov odišla do novovybudovanej štvrte na pevnine,“ povedal Davies.

Odchodu domorodých obyvateľov z Karibiku v dôsledku klimatickej zmeny sa v reportáži v Správach :24 venoval redaktor Peter Vojtík:

Počasie v oblasti Karibiku sa za posledné roky zmenilo k horšiemu a ostrovy ako prvé pociťujú následky. Zaplavenie pôvodných domov znášajú miestni len veľmi ťažko.

„Narodil som sa na ostrove. Za uplynulých pár rokov sa všetko zmenilo. Vietor nefúka ako kedysi. Voda sa dostala do domov a ulice boli plné morskej vody,“ pokračoval domorodý obyvateľ Davies.

Vyhliadky do budúcnosti nie sú vôbec pozitívne. Očakáva sa, že približne tridsaťtisíc obyvateľov zo susedných ostrov v blízkej budúcnosti postihne rovnaký osud a budú sa musieť odsťahovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet