Na hlavný obsah

Koalícia nie je taká jednotná ako hovorí, myslí si politológ. Vyjednávacia pozícia SNS pri poste šéfa parlamentu závisí od Smeru

Čas sa kráti a na stole zatiaľ nie je dohoda.

Koalícia nie je taká jednotná ako hovorí, myslí si politológ. Vyjednávacia pozícia SNS pri poste šéfa parlamentu závisí od Smeru
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Koalícia sa stále nedohodla, kto bude predsedom parlamentu. Medzi Hlasom-SD a SNS došlo aj k ponuke na výmenu rezortov, no neúspešne. Minister financií vyzval koaličných parterov, aby sa zamerali na vážnejší problém – konsolidáciu verejných financií.

Čas sa kráti a na stole zatiaľ nie je dohoda. Tému konsolidačného balíka by národniari chceli uzavrieť do konca tohto týždňa. Vláda totiž musí do polovice októbra predložiť návrh štátneho rozpočtu na budúci rok.

V stredu (4. 9.) rokovala koaličná rada. Tá sa podľa tlačovej správy dohodla na ďalšom postupe. Vyhlásenie pre médiá však bolo veľmi stručné. „ak by napätie neexistovalo, tak by to vyjadrenie bolo oveľa konkrétnejšie – na tom a tom sme sa dohodli, toto sme vyriešili,“ myslí si politológ Jozef Lenč.

Problémových bodov v koalícii je podľa neho viacero. Nejde len o post predsedu parlamentu či konsolidáciu verejných financií, ale aj to akým spôsobom poslanci vládnej koalície pristúpia k návrhom zákonov od SNS, ktoré sú v rozpore s politikou Hlasu-SD a podobne.

„Konštatovanie o dohode je skôr upokojovaním samého seba a voličov, než dôkazom toho, že všetky problémové body sa vyriešili,“ myslí si Lenč.

Vyjednávacia pozícia SNS

Andrej Danko odmietol post predsedu vymeniť za niektorý z rezortov SNS. Vyjednávacia pozícia strany, ktorá vo voľbách získala niečo vyše päť percent je podľa politológa priamo úmerná tomu, ako za tuto stranou stojí najväčší koaličný partner.

„Ak sa pozrieme na najviditeľnejšiu konfrontáciu medzi SNS a Hlasom-SD, tak sme mohli vidieť od momentu zvolenia Petra Pellegriniho za prezidenta, že sa čelní predstavitelia Smeru vyjadrovali, že Andrej Danko si zaslúži túto pozíciu,“ pripomenul Lenč.

Politológ zároveň upozornil, že minulý týždeň už Robert Fico skôr nepriamo spomenul možnosť, že by post predsedu parlamentu mohol pripadnúť SNS. „Dá sa povedať, že spočiatku vyjednávacia SNS a Andreja Danka bola veľmi dobrá, ale postupne sa oslabuje. Možno aj na základe toho, že Hlas-SD si pevne stojí za tým, že tento post na základe koaličnej zmluvy patrí im,“ dodal.

Kríza okolo postu podpredsedu parlamentu je dôkazom toho, že vládna koalícia nie je taká jednotná ako hovorí, myslí si Lenč. „Danko a SNS s veľkou pravdepodobnosťou na popud Smeru spochybňovali morálnu integritu Petra Pellegriniho a Hlasu-SD. Toto trvá stále,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko