Na hlavný obsah

Koalícia presunula viacero zákonov na október. Odôvodnila to konsolidáciou, niektoré na rozpočet však vplyv nemajú

Sú medzi nimi aj zákony z dielne SNS.

Koalícia presunula viacero zákonov na október. Odôvodnila to konsolidáciou, niektoré na rozpočet však vplyv nemajú
Podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) počas počas 19. schôdze. Foto: TASR/Dano Veselský

Koaliční poslanci presunuli viacero zákonov na októbrovú schôdzu. Ide napríklad o zvýšenie mýta, ale aj minimálnej mzdy, ktorú SNS podmieňuje zvýšením minimálnych dôchodkov. Odsunuli však aj návrhy národniarov. Poslanci SNS chceli oslobodiť 13. a 14. platy od daní o odvodov.

Koalícia síce presúvanie zákonov zdôvodňuje konsolidáciou, sú však medzi nimi aj také, ktorých vplyv na rozpočet je nulový.

O presune niektorých koaličných zákonov na októbrovú schôdzu parlamentu hovoril v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko redaktor Lukáš Füle:

Ide napríklad o zákon, ktorý mal zakazovať propagáciu netradičnej sexuálnej orientácie na školách. Nejde pritom o prvý návrh z dielne poslancov SNS, ktorý zasahuje do portfólia ministrov koaličného Hlasu-SD. Môže to byť v rozpore s koaličnou zmluvou. Na jej dodržiavanie niekoľkokrát vyzval aj predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok.

„Budeme trvať na tom, aby boli v súlade s koaličnou dohodou. V prípade, že sa koaličná dohoda dodržiavať nebude. Hlas je pripravený obmedziť svoju politickú činnosť výlučne na plnenie vládneho programu,“ vyhlásil minister vnútra.

Tibor Gašpar (Smer-SD) hovorí, že pri presunutí zákonov na inú schôdzu ide o štandardnú politickú dohodu. „V koalícii to tiež nie je vždy úplne ideálne a nemajte predstavu, že všetko funguje na prvýkrát. Ale tie dohody sa tvoria. Na to sú koaličné rady. Ja som tiež za to, aby sa striktne dodržiavala koaličná zmluva a všetko, čo z nej vyplýva,“ podotkol.

SNS zákony predkladať neprestane

„SNS bude v predkladaní zákonov pokračovať,“ zdôraznil jej predseda Andrej Danko. Avizoval, že strana ich predloží na ďalšiu schôdzu viacero.

„Môžete byť spokojní, že na ďalšiu schôdzu SNS znova dá minimálne ďalších 10 zákonov, či sa to niekomu páči, či nie. My sme tu, aby sme robili zákony pre ľudí, Rudo Huliak rieši zabíjačky, STK mnohé iné veci. My ľudí počúvame a tie zákony podáme, či bude niekto namietať alebo nie,“ podotkol.

Andrej Danko tiež priznal, že sa bude musieť meniť zákon, ktorými sa mimovládky mali označovať za organizácie so zahraničnou podporou. Hľadajú inú formuláciu, keďže súčasná Bruselu nevyhovuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál