Na hlavný obsah

Koalícia rokovala s prezidentom za zatvorenými dverami. Opozíciu to, s výnimkou jednej strany, čaká budúci týždeň

Nikto zo zúčastnených o detailoch rokovania nekomunikoval.

Koalícia rokovala s prezidentom za zatvorenými dverami. Opozíciu to, s výnimkou jednej strany, čaká budúci týždeň
Na snímke Peter Pellegrini víta koaličných politikov. Foto: TASR/Martin Baumann

Prezident Peter Pellegrini privítal v Grasalkovičovom paláci predsedov koaličných strán. Stretli sa, aby hovorili o upokojení situácie na politickej scéne aj v spoločnosti. Na budúci týždeň sa prezident stretne aj s niektorými lídrami opozície.

O stretnutie koalície a opozície za jedným stolom sa po atentáte na Roberta Fica pokúšala dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová aj jej nástupca Peter Pellegrini. K stretnutiu sa stavali zdržanlivo Smer, SNS aj hnutie Slovensko. Prezident sa tak najprv stretol s lídrami koaličných strán.

Peter Pellegrini, Robert Fico, Matúš Šutaj Eštok a Andrej Danko rokovali pri spoločnom obede za zatvorenými dverami približne hodinu a pol. Koaliční lídri odišli z prezidentského paláca bez slova.

Stretnutiu koalície s prezidentom Petrom Pellegrinim sa v Správach venoval redaktor Timotej Pisch:

Pred novinárov neprišiel ani Peter Pellegrini. V snahe znížiť napätie v spoločnosti na stretnutí vyzval predsedov, aby sa vyhýbali osobným útokom v politike.

„Prezident zdôraznil predsedom koaličných strán, že sa opäť treba vrátiť k skutočným problémom ľudí a riešiť ich problémy,“ povedala hovorkyňa prezidenta SR Patrícia Medveď Macíková.

Podľa Andreja Danka na spoločnom obede debatovali o aktuálnych politických otázkach vrátane neobsadeného postu predsedu parlamentu.

„Dotkli sme sa aj pozície, ale tak ako sme vám avizovali, pre nás je teraz dôležitý štátny rozpočet. Bavili sme sa hlavne o tom, aby sme dosiahli konsolidáciu takým spôsobom, aby sa najviac zaťažili tí, ktorí na to majú, to znamená banky a veľké firmy,“ informoval podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS).

S opozíciou sa stretne neskôr

Prezident Peter Pellegrini sa na budúci týždeň stretne aj s predsedami opozičných strán a hnutí. Takéto oddelené stretnutia podľa opozície nepomôžu stabilizovať situáciu v politike a spoločnosti. Myslia si, že koalícia a opozícia sa mali stretnúť za jedným stolom.

„Všetky tri strany /PS, SaS, KDH pozn. red./ , ktoré tu dnes stoja, deklarovali snahu a ochotu sa takého niečoho zúčastniť, ale keďže sa to neudeje, tak je zjavné, že to nechce vládna koalícia,“ reagoval podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS).

„Musím povedať takto otvorene, že čakal som, že to bude spoločný obed. Čakal som aj to, že pán prezident jasne, deklaratívne povie aj výhradu voči odvolávaniu podpredsedu Národnej rady, zatiaľ som to nepočul,“ skonštatoval poslanec NR SR Milan Majerský (KDH).

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič tvrdí, že pozvánku na stretnutie nedostal a ani by ju neprijal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko