Na hlavný obsah

Koalícia sa sporí o zbrojenie: Podľa Danka by mohol štát viac šetriť na obrane, Kaliňák zvažuje ďalšie nákupy

O niektorých nákupoch chce Danko s partnermi diskutovať.

Koalícia sa sporí o zbrojenie: Podľa Danka by mohol štát viac šetriť na obrane, Kaliňák zvažuje ďalšie nákupy
Zľava Robert Kaliňák a Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann a Pavol Zachar/koláž STVR

Štát by mohol viac šetriť na obrane. Naznačil to predseda koaličnej SNS Andrej Danko, ktorý nie je zástancom nákupu systémov protivzdušnej obrany z Izraela.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) naopak plánuje nakupovať ďalšie obranné prvky. Zaväzuje nás k tomu aj členstvo v NATO.

Rezort, v ktorom by sa mohli ušetriť milióny, je podľa Andreja Danka obrana. Kým niektoré nákupy v armáde kvituje, o iných by chcel s koaličnými partnermi ešte diskutovať.

„Ja nie som zástanca protiraketového systému v takom rozsahu, v akom je. Pokiaľ máme šetriť, tak prichádzajú oblasti, v ktorých to musíme prehodnocovať,“ uviedol Danko.

Sporu v koalícii o zbrojení sa v Správach venovala redaktorka Katarína Wildová:

„Povedal nejaký svoj iný názor, to je jeho ľudské právo. My sa venujeme chrbtici obrany, ktorá je rozhodujúca. A to, že sme úplne stratili akúkoľvek schopnosť obrany svojho vzdušného priestoru. To považujem za veľmi problematické,“ reagoval minister obrany Kaliňák.

„Každý normálne zmýšľajúci človek, ktorý sleduje dianie na Ukrajine, si uvedomuje, že tá protivzdušná obrana je dôležitá,“ dodal opozičný poslanec Juraj Krúpa (SaS).

„Práve preto sme sa rozhodli pre nielen jednu batériu, ale pre masívnu protivzdušnú ochranu, lebo je nezodpovedné za peniaze daňových poplatníkov chrániť len strategické ciele, ako vojenské základne alebo jadrovú elektráreň. Je dôležité chrániť aj civilné ciele,“ vysvetlil Kaliňák.

Nákup nákladných vojenských vozidiel

Andrej Danko naznačil, že skôr ako na raketový systém by sa zameral na pozemné vojsko a jeho potreby. „Čo sa týka pozemného vojska a tatroviek, tie potrebujeme. Ale čo sa týka raketového systému, tam som zdržanlivý. Samozrejme, v tejto fáze by som sa skôr zameral na to, aby sa nakúpili osemkolky,“ dodal.

Nákup vojenských nákladných vozidiel, vrátane vozidiel s pohonom 8×8, pritom vládny kabinet schválil spolu s nákupom šiestich batérií z Izraela. Tie, ktoré máme, presluhujú. „Priemer našich vozidiel je 37 a viac rokov. Využili sme rokovania s Českou republikou o pristúpení do spoločného obstarania,“ uviedol ešte v auguste Robert Kaliňák.

Ešte bývalá vláda už niekoľko osemkoliek objednala z Fínska s tým, že do finalizácie sa zapojí aj naša štátna zbrojárska akciovka. Do roku 2027 nám majú dodať 76 kusov vozidiel Patria. „Tých skutočných bojových vozidiel bude 60, desať bude zdravotníckych a šesť bude veliteľských vozidiel,“ priblížil vtedy poverený minister obrany Martin Sklenár.

Nové taktické bojové vozidlá

Slovensko by malo na budúci rok dostať od Spojených štátov aj nové taktické bojové vozidlá s pohonom 4×4 v hodnote 190 miliónov dolárov. Američania nám ich majú dodať z podporného fondu na modernizáciu našej armády.

Minister obrany potvrdil, že rokuje o nákupe ďalších štvorkoliek, tentoraz so slovenskými výrobcami.

„Sme akurát uprostred procesu nákupu od troch výrobcov po niekoľko kusov, aby sme ich podrobili nielen vojenským testom, ale aj testom účelnosti, ktorú potrebujeme. Majú špecifické vlastnosti a potrebujeme ich veľa kusov,“ dodal Kaliňák.

Andrejovi Dankovi sa nepozdávajú ani ďalšie výdavky v obrane, napríklad prechod Prešovskej nemocnice pod rezort a jej rekonštrukcia za 600 miliónov. K takýmto výdavkom nás pritom zaväzuje členstvo v NATO, podľa ktorého by sme mali do obrany vynaložiť ročne minimálne dve percentá z HDP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko