Na hlavný obsah

Koaličné debaty o novom šéfovi NR SR stále nikam nevedú. Minister financií apeluje na riešenie vážnejšieho problému

Je ním konsolidácia verejných financií.

Koaličné debaty o novom šéfovi NR SR stále nikam nevedú. Minister financií apeluje na riešenie vážnejšieho problému
Minister financií Ladislav Kamenický. Foto: STVR

Koalícia sa stále nedohodla, kto bude predsedom parlamentu. Medzi Hlasom-SD a SNS došlo aj k ponuke na výmenu rezortov, no neúspešne.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) vyzval koaličných parterov, aby sa zamerali na vážnejší problém – konsolidáciu verejných financií. Čas sa kráti a na stole zatiaľ nie je dohoda.

Ešte v nedeľu (1. 9.) Andrej Danko (SNS) tvrdil, že minulotýždňové rokovanie koaličnej rady stroskotalo na opatreniach v rámci konsolidačného balíka a nie na otázke, kto bude predsedom parlamentu.

„Toto bola tvrdá téma na koaličnej rade, ak chcete počuť, v čom bol problém. Nie vo funkciách, ale v tom, že SNS požaduje zdanenie bánk,“ povedal Andrej Danko. V stredu (4. 9.) pred ďalším kolom rokovaní koaličných lídrov tvrdia národniari niečo iné.

„Minulý týždeň dostal pán Danko ponuku byť predsedom parlamentu výmenou za niektorý rezort. Myslím, že hovorím aj za Andreja Danka, keď včera povedal, že za žiadnych okolností nebude vymieňať žiadny rezort a na tomto skončila koaličná rada minulý týždeň,“ uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Rokovaniam koaličnej rady sa v Správach venovala redaktorka Katarína Wildová:

Na otázku, či dala strana Hlas Dankovi takúto ponuku, odpovedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a predseda strany: „Povedal som, že Hlas dlhodobo jediné čo chce je, aby platila koaličná zmluva“.

„Ja to považujem za internú záležitosť. Je to proces dohadovania medzi oboma stranami a ja tieto veci z koaličných rád som nikdy nekomentoval a ani nezačnem,“ dodal minster obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Za seba môžem povedať, že to vnímame ako pre nás uzavretú otázku. Berieme to na vedomie,“ skonštatoval Taraba. „Zatiaľ dohoda nepadla, pokiaľ viem. Takže som na čakačke. Je celkom pravdepodobné, že sa tu uvidíme aj nabudúce,“ povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Témou musí byť konsolidácia

Minister financií vyhlásil, že hlavnou témou stredajšej koaličnej rady musí byť konsolidácia verejných financií, pretože čas sa kráti a stav je vážny.

„Máme tak asi dva týždne na to, aby sme sa na niečom dohodli. My sme pripravili nejaké menu opatrení, ktoré by sme chceli. Teraz je otázka, akým spôsobom budeme kombinovať dané opatrenia a ako to menu nakoniec vyskladáme,“ povedal Kamenický.

Kým Smer ani Hlas nechcú komentovať, čo je pre nich v rámci šetrenia dôležité, národniari sa chcú zamerať na financovanie niektorých rezortov. Poukazujú napríklad na to, že zdravotníctvo každoročne získa najväčší balík peňazí, no vo výsledku to nie je vidieť.

„Chceme sa dostať v konsolidácii pod päť percent, no a najväčšia položka, ktorá tam lieta, je zdravotníctvo,“ povedal Tomáš Taraba.

Návrhy národniarov

Národniari navrhujú znížiť daňovú záťaž pre živnostníkov a malých podnikateľov. Rovnako navrhujú, aby sa znížila DPH na vybrané druhy potravín, a tým aj ich predajná cena.

Okrem toho na septembrovú schôdzu parlamentu predkladajú ďalšie poslanecké návrhy, ktoré neprešli koaličnou radou.

„Ak tam budú návrhy, ktoré budú vytvárať finančné krytie, ktoré musí rezort financií nájsť niekde na úrovni všetkých tých návrhov v hodnote 300 miliónov eur, tak si myslím, že to asi nebude reálne,“ priblížil Šutaj Eštok. „Budeme sa o tom baviť. To sú všetko veci na koaličnú radu,“ dodal Kamenický.

„Samozrejme, že o všetkých týchto otázkach diskutujeme. Bolo to jasne dané ako nejaké ideové veci, ktoré chceme riešiť. Tam nevidím problém, že by boli nejakým predmetom sváru,“ priblížil Taraba.

Tému konsolidačného balíka by národniari chceli uzavrieť do konca tohto týždňa. Vláda totiž musí do polovice októbra predložiť návrh štátneho rozpočtu na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko