Na hlavný obsah

Komisia odborníkov na dotácie z rezortu kultúry odstúpila, kritizujú zásahy do výsledkov ich hodnotenia

Žiadajú o stretnutie s ministerkou.

Komisia odborníkov na dotácie z rezortu kultúry odstúpila, kritizujú zásahy do výsledkov ich hodnotenia
Na snímke ohrozená pamiatka v Plešivci. Foto: Facebook/Čierne diery/Andrej Sarvaš

Komisia odborníkov, ktorí hodnotili žiadosti o dotácie na obnovu pamiatok odstúpila. Túto informáciu zverejnil Denník N. List, ktorý v piatok (20. 9.) odovzdali na podateľni ministerstva kultúry, má naša redakcia k dispozícii aj s potvrdením podateľne.

Dôvodom abdikácie má byť nielen neodôvodnene znížený rozpočet, ale najmä, ako konštatujú, neodborný a subjektívny zásah do výsledkov ich odborného hodnotenia.

Podprogram 1.5 dotačného programu Obnovme si svoj dom má slúžiť na veľké projekty. Medzi nimi je komplexná obnova národných kultúrnych pamiatok.

Statik Vladimír Kohút bol až do dnešnej abdikácie predseda komisie, ktorú menovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Hovorí, že odmietajú spájať svoju odbornosť s netransparentným spôsobom prideľovania dotácií. Dôvodov majú viacero.

„Z rozpočtu, s ktorým sme pracovali, 3,5 milióna eur, bol redukovaný na 2,7 milióna. Vrcholom všetkého bol masívny, neodborný a subjektívny zásah do výsledkov odborného hodnotenia. V podstate negoval celú prácu našej komisie,“ hovorí Kohút.

Nespravodlivé prideľovanie peňazí

Bývalí členovia komisie nespochybňujú právo šéfa rezortu zasiahnuť do ich odporúčania. Podľa Vladimíra Kohúta však nechcú mať nič spoločné so subjektívnym a nespravodlivým prideľovaním peňazí.

„Z toho redukovaného objemu, teda 2,7 milióna eur, boli v súlade našimi odporúčaniami pridelené financie vo výške 5,73 percenta. To sa doteraz nikdy nestalo,“ pokračuje.

Komisia to vo svojom liste prepočítala aj na pôvodný rozpočet. V jeho prípade ministerka akceptovala menej ako štyri a pol percenta.

Poslanec Jozef Hajko (KDH) vidí v konaní vedenia ministerstva ohrozenie kultúry na Slovensku. Ide o krátenie prostriedkov o 800-tisíc eur a časový sklz, ktorý môže mať vážne následky.

„Zvažujeme zvolanie kultúrneho výboru v parlamente, aby nám ministerka kultúry odpovedala priamo na tieto otázky, ktoré z tohto vznikajú. Môže to byť prípadne poverený člen ministerstva kultúry, lebo tu nejde iba o tento jeden jediný program,“ uviedol Hajko.

Reakciu ministerstva kultúry sme do uzávierky nedostali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko