Na hlavný obsah

Obchodníci sa musia pripraviť na zavedenie platobných terminálov. Tvrdia, že tak prídu o peniaze

Štát chce takto bojovať proti daňovým únikom.

Obchodníci sa musia pripraviť na zavedenie platobných terminálov. Tvrdia, že tak prídu o peniaze
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Platba možná len v hotovosti. Túto vetu by viac zákazníci kaviarní, reštaurácií, kaderníctiev či salónov krásy počuť nemali. Malých podnikateľov čakajú zmeny v súvislosti s konsolidačným balíčkom.

Po transakčnej dani sa musia pripraviť i na zavedenie platobných terminálov. Mnohí obchodníci tvrdia, že sa im to neoplatí a prídu o peniaze.

Miroslav Tančibok podniká vyše 35 rokov. V Bratislave prevádzkuje kľúčovú službu. Zavedenie platobného terminálu niečo stojí a s ním je spojená i poplatková politika. To ho prinúti zvyšovať ceny.

„Platobný terminál je dobrá vec a zákazníkmi žiadaný. Ale na druhej strane tí istí zákazníci žiadajú, aby boli veľmi slušné ceny. Čo myslím si, že toto o nejaké eurá zdvihne. Zákazníci zas budú nešťastní,“ hovorí majiteľ kľúčovej služby Tančibok.

Platbám kartou sa v Správach venoval redaktor Silvester Roštár:

Na Slovensku stále existuje množstvo podnikov, v ktorých sa platobnou kartou platiť nedá a využívajú iba hotovosť. Nové pravidlá budú platiť pre všetkých, ktorí majú registrovanú takzvanú eKasu.

„Zavádza sa povinnosť pre podnikateľa, ktorý je povinný používať registračnú pokladnicu, umožniť kupujúcemu vykonať platbu bezhotovostne, prostredníctvom platobnej karty, online platobného prevodu, platby QR kódom,“ uviedol hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič.

Kritika podnikateľov

Podnikatelia vládny návrh kritizujú. „Nevidíme, aby sa takáto zmena zavádzala bez pripomienkovania, bez odbornej diskusie. Aby sa to robilo bez toho, aby boli spočítané dosahy a aby sme vedeli, koľko to bude prevádzky stáť. Asi ťažko očakávať, že ak budú musieť mať platové terminály, tak to bude zadarmo,“ upozorňuje Združenie podnikateľov Slovenska Ján Solík.

Zatiaľ čo drobní podnikatelia majú hlavu v smútku, štát chce takto bojovať proti daňovým únikom. „Digitálne platby zefektívňujú výkon kontroly plnenia daňových povinností a prispievajú k zlepšeniu výberu daní,“ hovorí Kirinovič.

Zmeny nastanú aj v tom, že ak sa doteraz v niektorých cukrárňach či v kvetinárstvach platilo bezhotovostne až pri nákupoch nad 5 či 10 eur, viac to fungovať nebude. Platobnou kartou budú ľudia môcť platiť už aj pri drobných sumách.

„To, že niektorí uprednostňujú hotovosť má svoje dôvody. Tie môžu byť napríklad, že dodávatelia konkrétnej prevádzky požadujú platby v hotovosti, aby sa vyhli neplatičom. Alebo zamestnanci preferujú výplaty v hotovosti, pretože majú exekúcie,“ upozorňuje Združenie podnikateľov Slovenska Ján Solík.

Zákazníci pripravované zmeny vítajú. Ak zákon o dani z finančných transakcií schváli parlament, bezhotovostne sa bude môcť platiť na Slovensku od júla budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko