Na hlavný obsah

Konsolidácia by mohla pomôcť malým podnikateľom. Ekonóm však varuje pred jedným neželaným efektom

Štát to bude stáť milióny eur ročne.

Konsolidácia by mohla pomôcť malým podnikateľom. Ekonóm však varuje pred jedným neželaným efektom
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: STVR

Ak sa schváli konsolidačný balík, živnostníci a malí podnikatelia by si mohli polepšiť. Vláda plánuje znížiť ich daňové zaťaženie. Štát to bude stáť milióny eur ročne.

Pre malé firmy by sa po novom znížila daňová sadzba z 15 na 10 percent. Hranica takto zdaniteľných príjmov by sa naopak zvýšila zo súčasných 60-tisíc eur.

„Pribudnú daňovníci, ktorí si túto nižšiu sadzbu môžu uplatniť. Obrat, pri ktorom môžete túto sadzbu použiť, sa zvýši na 100-tisíc eur,“ vysvetlila prezidentka Daňového fóra Slovenska Alica Orda Oravcová.

Dani pre malých živnostníkov sa v Správach venoval redaktor Timotej Pisch:

Bude to stáť asi 50 miliónov eur

Novela zákona počíta aj so znížením daní za výber zisku z firmy. „Podnikatelia, ktorí podnikajú prostredníctvom malých s.r.o, skutočne privítali aj zníženie dane z dividend zo súčasných 10 percent na 7 percent. Obe tieto zníženia budú znamenať pre štát aj zníženie daňových príjmov,“ uviedla Orda Oravcová.

Podľa odhadov budú tieto opatrenia stáť štát približne 50 miliónov eur ročne. Zvýšenie hranice nižšie zdaniteľných príjmov na 100-tisíc eur by malo platiť aj pre živnostníkov. Novela ale v ich prípade počíta s 15 percentnou sadzbou.

Podľa ekonóma takéto kroky vlády zvýšia záujem o zakladanie živností a malých firiem. Pre štátny rozpočet to ale môže do budúcna znamenať problémy.

„Títo ľudia, keď obchádzajú dane a odvody, tak potom je problém, že majú nízke dôchodky a nedokážu to akceptovať. Takže vláda týmto tento problém nerieši a ešte ho zvýhodnením týchto podnikov posilňuje,“ priblížil ekonóm Slovenskej akadémie vied Viliam Páleník.

Obchádzanie platenia daní sa obmedzilo

Prezident asociácie malých a stredných podnikateľov Vladimír Sirotka argumentuje, že obchádzanie platenia daní a odvodov sa za posledné roky obmedzilo.

„V prípade elektronickej kasy, prijímanie bezhotovostných platieb, sofistikovaného účtovníctva, tak viete, tam je veľmi malý priestor. Ak je tam nejaký únik, tak obyčajne to nie je poctivý únik, ale obyčajne na to už sú orgány činné v kontrole a trestné orgány,“ povedal Sirotka.

Dodal, že zníženie daňového zaťaženia malých firiem môže prispieť k zvýšeniu zamestnanosti v súkromnom sektore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika