Na hlavný obsah

Konsolidácia pod paľbou kritiky: Opozícia tvrdí, že za všetko zaplatia obyčajní ľudia, varuje pred zdražovaním

Koaliční lídri tvrdia, že za aktuálny stav verejných financií môžu bývalé vlády.

Konsolidácia pod paľbou kritiky: Opozícia tvrdí, že za všetko zaplatia obyčajní ľudia, varuje pred zdražovaním
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Kým vládni politici hovoria, že opatrenia sú síce nepopulárne, ale k šetreniu ich donútili predošlé vlády. Opozícia hodnotí konsolidáciu ako nesociálnu a bude podľa nej viesť k zdražovaniu.

Podľa opozície drvivú väčšinu z konsolidačného balíčka zaplatia spotrebitelia. Napríklad pri novej dani z transakcii pre právnické subjekty, opozícia očakáva, že firmy zvýšia ceny produktov.

“Ak zvýšite zdanenie telekomunikácií, čo vláda práve predstavila, no ľuďom zdražejú volania. Budeme platiť viac za telekomunikačný účet. Ak zvýšite účet za rafinérie, nestane sa nič iné, že budeme platiť drahší benzín a naftu,“ skonštatoval poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS).

Opozičné strany tvrdia, že v rámci šetrenia mala vláda hľadať peniaze skôr vo výdavkoch štátu. “A šetrí vláda na sebe? Zachytil som jednu výraznejšiu položku, a to je 124 miliónov eur na viazanie výdavkov na štátnych úradníkov. Týchto 124 miliónov eur, ktoré hodlá vláda ušetriť budúci rok, tvorí päť percent z celej konsolidácie,“ vyhlásil poslanec NR SR Jozef Hajko (KDH).

Predsedovia troch koaličných strán sa zhodujú, že konsolidačné opatrenia boli nevyhnutné. “Chceme byť zodpovední hospodári. Nechceme, aby nám niekto povedal, že vy ani nechcete upratať po niekom a sa to môže zhoršiť v rôznych parametroch. Môžu sa nám zdražieť napríklad pôžičky, môžeme mať horšie medzinárodné hodnotenia,“ uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Novým konsolidačným opatreniam a reakcii opozície na zvyšovanie daní sa v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

Podľa koalície za stav verejných financií môžu bývalé vlády

Premiér Robert Fico (Smer-SD)hovorí, že vláda sa snažila opatrenia vyvážiť tak, aby sa nedotkli sociálnych štandardov pre ľudí.

“Ak sa bude kupovať chladnička, práčka, televízor alebo niečo podobné, tak samozrejme je 23-percentná DPH. Ale pokiaľ ide o lieky, základné potraviny, ten zoznam je veľmi široký, znižujeme DPH na päť percent. To je nevídaný krok,“ povedal Fico.

“Vláda ľuďom nehovorí pravdu, keď vraví, že tento balíček sa nedotkne zdražovania. To trojpercentné zvýšenie DPH má výrazný nárast na ceny, ktoré platíme v obchodoch. Čiastočná kompenzácia na potravinách ani zďaleka nevykompenzuje nárast na DPH vo všetkých ostatných tovaroch,“ uviedol poslanec NR SR Štefan Kišš (PS).

Koaliční lídri tvrdia, že za aktuálny stav verejných financií môžu bývalé vlády. “Verejné financie boli v poriadku, boli sme jeden zo vzorových štátov. A chýba mi to v médiách, aby ste opakovane poukázali, že tu sa stratilo 20 miliárd. Dvadsať miliárd je 200 kilometrov diaľnic,“ vyhlásil podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS).

“Spolu každý z týchto ľudí zadlžil jedného človeka sumou 1 850 eur, na jednu rodinu to bola suma 4 400 eur,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Opozícia avizuje, že nepodporí balík zákonov, ktoré koalícia predloží na ďalšej schôdzi Národnej rady SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko