Na hlavný obsah

Konsolidácia sa dotkne aj mobilných operátorov. Odborníci varujú pred zdražovaním služieb

Takéto kroky vlády môžu tiež spomaliť skvalitňovanie služieb.

Konsolidácia sa dotkne aj mobilných operátorov. Odborníci varujú pred zdražovaním služieb
Ilustračná snímka telefonovania. Foto: Unsplash

Konsolidácia sa dotkne aj mobilných operátorov. Vláda chce od nich cez osobitný odvod získať o 25 miliónov eur viac. Operátori tvrdia, že na Slovensku už teraz patria medzi najviac daňovo a odvodovo zaťažené firmy.

Podľa odborníkov takéto kroky vlády môžu spomaliť skvalitňovanie služieb, ale aj zdražiť hlasové a dátové služby.

Spolu s energetickými firmami a rafinériami sa zvýši osobitný odvod aj mobilným operátorom. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) ho nepovažuje za likvidačný.

„Máme určité výčitky z minulosti, hlavne v súvislosti s nejakými predajom licencií. Porovnávali sme niektoré výnosy zo zahraničia, nezdalo sa nám to. Myslím si, že 25 miliónov eur pre mobilných operátorov bude znesiteľná výška,“ vysvetli Kamenický.

Suma bude zrejme vyššia

Riaditeľ Asociácie mobilných operátorov Henrich Krejčí však oponuje. Suma, o ktorú ich osobitný odvod oberie, bude podľa neho omnoho vyššia.

„Ak by sa takýto návrh schválil, znamenalo by to podľa zatiaľ odhadovaných prepočtov zvýšenie záťaže pre telekomunikačných operátorov len v prípade osobitného odvodu celkovo o viac ako 40 miliónov eur ročne,“ priblížil Krejčí.

Opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS) pripomína, že okrem samotného zvýšenia osobitného odvodu je tu spleť ďalších daní a poplatkov, ktoré dramaticky zvýšia náklady mobilných operátorov.

„Zvýšenie DPH, zvýšenie korporátnej dane, zvýšia sa kvôli mýtu aj dopravné služby. Bude to mať podľa mňa výrazný dosah na ceny telekomunikačných služieb,“ povedal Viskupič.

Pomalšie budovanie 5G siete

Odborník na technológie Ondrej Macko upozorňuje, že peniaze, ktoré štát vytiahne z vreciek mobilných operátorov, budú chýbať na rýchlejšie budovanie 5G siete. „Ktorá aktuálne je na slušnom vývoji na Slovensku. Mohli by sa dostať tieto investície tak, že by boli pokryté aj menšie mestá, dokonca obce,“ skonštatoval.

Tak ako každú daň, aj túto zaplatia zákazníci, predpokladá ekonomický analytik Richard Ďurana. „Môžu to byť vyššie ceny pre klientov, pomalší rozvoj modernizácia infraštruktúry, menej ponúkaných nových atraktívnych služieb,“ uviedol analytik.

Viacerí technologickí odborníci pripomínajú, že Slovensko nemá vysoký dlh len vo verejných financiách, ale rovnako vysoký je aj investičný dlh v digitalizácii a elektronizácii služieb občanom. Zvýšené daňové zaťaženie operátorov to podľa nich rozhodne nezlepší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika