Na hlavný obsah

Vláda chce šetriť aj v zdravotníctve: Konsolidácia sa má dotknúť platov v nemocniciach

Vláda podľa nej testuje odolnosť a poslušnosť zdravotníkov.

Vláda chce šetriť aj v zdravotníctve: Konsolidácia sa má dotknúť platov v nemocniciach
Zdravotníčky pri presune pacienta. Foto: TASR/Michal Svítok

Vláda chce v rámci konsolidácie verejných financií ušetriť 259 miliónov eur v zdravotníctve. Platy zdravotníkov v nemocniciach aj ambulanciách porastú pomalšie, len o tri percentá. Lekári hovoria o nepremyslených krokoch.

Platy lekárov sa mali budúci rok navýšiť o 9,66 percenta. Vláda navrhla, aby sa po novom zvýšili len o tri.

„Toto znamená, že reálne k žiadnemu nárastu nedôjde, pretože aj inflácia sa odhaduje okolo tých troch percent,“ priblížila zdravotnícka analytička Jana Ježíková. Dopĺňa, že ide o testovanie odolnosti a poslušnosti zdravotníkov.

Martin Vlachynský z INESS hovorí, že opatrenie bude mať v krátkom období nejaký efekt. „Môže to byť v skutočnosti menej, tým, že cez kolektívne zmluvy zdravotníci si dokážu vyjednať viac. Ale závisí aj od toho, ak nemocnice naozaj nebudú mať tie peniaze, tak vyjednávať môžu, čo chcú, ale navýšenie miezd nedostanú,“ dodal Vlachynský.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský tvrdí, že zo strany vlády ide o nepremyslené kroky.

„To, čo ušetríme na sestrách, sanitároch a ostatných zdravotníkoch použije vláda na vytvorenie nového ministerstva. Tak neviem, či pacientov, ktorí nenájdu lekárov a čakajú tri štyri či mesiace na termín, budeme posielať na ministerstvo cestovného ruchu,“ povedal Visolajský.

Opatrenie kritizuje aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. „Aj vzhľadom na to, že máme nedostatok zdravotníckych pracovníkov, je to veľmi zlá správa,“ uviedla šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

„Rezort zdravotníctva rešpektuje kroky, ktoré sú nevyhnutné v súčasnej situácii pre stabilizáciu verejných financií,“ skonštatoval hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Walner.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika