Na hlavný obsah

Konsolidačný balíček ide do druhého čítania. Výhrady však má nielen opozícia, ale aj poslanci koalície

Vláda v konečnom dôsledku musí ešte konsolidačné opatrenia upraviť.

Konsolidačný balíček ide do druhého čítania. Výhrady však má nielen opozícia, ale aj poslanci koalície
Líder SNS Andrej Danko má ku konsolidácii niekoľko námietok. Foto: STVR

Návrh zákona o konsolidačných opatreniach ide v parlamente do druhého čítania. Viacerí poslanci majú k opatreniam výhrady. A nie len opoziční. Pripomienky majú aj zástupcovia koalície. Konsolidačný balíček by sa mal ešte meniť.

Štát potrebuje na budúci rok skresať dlh vo výške viac ako dve a pol miliardy eur. Vláda navrhuje zvýšiť daň z pridanej hodnoty na 23 percent, či zaviesť novú – z finančných transakcií pre podnikateľov. Na druhej strane by potraviny mali mať nižšiu 19-percentnú daň a základné potraviny, lieky alebo učebnice, 5-percentnú.

Reportáž o konsolidácii financií do Správ pripravila redaktorka Andrea Škutová:

Počas prerokúvania v parlamente politici avizovali niektoré zmeny. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) už napríklad ustúpil aj pri dani na knihy, ktorá mala byť vo výške 23 percent. Napokon by to malo byť 5 percent.

„Ďakujem kolegom, ktorí podajú pozmeňujúci návrh, vo výbore na zníženie DPH aj na knihy, takisto dennú tlač a časopisy,“ povedal Kamenický.

DPH by mala byť nižšia aj pre ubytovacie služby. Z pôvodne avizovaných 23 percent by to malo byť len 5 percent. Rovnako ako v gastrosektore.

Pripomienky SNS a Hlasu

„Peniaze, ktoré dnes pomôžeme ušetriť hotelierom, cestovnému ruchu, ale aj stravovacím jednotkám sa Slovensku vrátia. Slovensko má potenciál až 10 miliárd tvoriť v oblasti cestovného ruchu a športu,“ vyhlásil predseda koaličnej SNS Andrej Danko.

Strana Hlas-SD má však ku konsolidácii tiež výhrady. Sú odhodlaní ju nepodporiť, pokiaľ sa najprv nepreberú podľa nich dôležitejšie veci.

„Musí byť spätne zaradený zákon o minimálnej mzde ešte na túto schôdzu a tá druhá podmienka je, že musí byť dofinancovaná samospráva ešte v tomto roku. To sú 2 jasné podmienky, pokiaľ nebudú naplnené strana Hlas nepodporí lex konsolidáciu,“ povedal v Slovenskom rozhlase minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Ako to vidí opozícia

Opozícia zas navrhuje, aby štát začal viac šetriť na výdavkoch. Navrhuje zredukovať počet štátnych zamestnancov či znížiť platy poslancov.

„Dá sa to preklopiť 95 percent ešte šetriť na sebe – štát sám, a ak už je to nevyhnutné, tak potom na občanov,“ myslí si poslanec za KDH Jozef Hajko.

„Aj pri firmách aj pri rodinách je to, že musíte ušetriť na výdavkoch a možno aj, povedzme, zlepšiť nejaké príjmy. Hej, to znamená, že buď ako menej míňať na nepotrebné záležitosti, ale zároveň povedzme viacej pracovať, aby sa rozpočet a konsolidácia podarila,“ uviedol poslanec PS Ivan Štefunko.

Vláda v konečnom dôsledku musí ešte konsolidačné opatrenia upraviť. Kde daňovú záťaž vzali, musia ju pridať inde. Prezident Peter Pellegrini však hovorí, že by vláda nemala zabúdať na ľudí. „Ak sa už dotkne výraznejšie životnej úrovne niektorých častí obyvateľstva, aby vláda vedela k tomu nájsť aj primerané kompenzačné opatrenia,“ reagoval.

Deficit verejných financií má po aplikovaní konsolidačného balíka klesnúť z tohtoročných necelých šesť percent hrubého domáceho produktu na 4,7 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika