Na hlavný obsah

Košičania majú pred začiatkom ročníka len tie najvyššie ambície. Spilar: Mužstvo na to máme vyskladané

Oceliari majú aktuálne na konte deväť slovenských majstrovských titulov.

Košičania majú pred začiatkom ročníka len tie najvyššie ambície. Spilar: Mužstvo na to máme vyskladané
Na snímke športový manažér HC Košice Gabriel Spilar. Foto: TASR/František Iván

Do štartu extraligového ročníka 2024/2025 ostávajú posledné hodiny. Medzi hlavných ašpirantov na zisk pohára Vladimíra Dzurillu budú aj tentokrát patriť Košičania, ktorí chcú odčiniť vlaňajšiu neúspešnú obhajobu a do zbierky pridať desiaty slovenský majstrovský titul.

„Vždy všade hovorím, že by bolo veľmi zlé a alibistické, ak by sme nepovedali, že máme majstrovské ambície. Mužstvo na to máme vyskladané,“ uviedol pre spravodajský portál STVR športový manažér HC Košice Gabriel Spilar.

Spilara mrzí, že v príprave neodohrali ešte aspoň jeden zápas

Oceliari odohrali v príprave dokopy deväť zápasov. Až na dve výnimky ich preverili mužstvá z domácej extraligy a prvej ligy. Z víťazstvá sa tešili sedemkrát, pričom pohár za celkové prvenstvo si odniesli z turnaja Südtirol Summer Classic v talianskom Bolzane a Tatranského pohára.

„Sme radi, že sme vyhrali spomínané turnaje, ale určite to nepreceňujeme. Spokojný som najmä s tým, že každý hráč dostal šancu ukázať sa pred začiatkom ligy. Aj vďaka tomu momentálne vieme, kde sme a čo môžeme od koho očakávať,“ začal hodnotenie Spilar.

„Príprava účel splnila, aj keď možno by sme si priali ešte aspoň jeden ťažší zápas, ktorý sme mali odohrať so Slovanom alebo zápas, ktorý sme mali preddohodnutý s Nitrou. To troška mrzí,“ dodal.

V lete sa zamerali na šírku kádra

Košičanom sa v minulom ročníku nepodarilo obhájiť titul a napokon nezískali ani žiaden cenný kov. Podľa Spilara doplatili najmä na šírku kádru, ktorá nebola dostačujúca, keď mužstvo zastihli zranenia. Počas leta sa preto s hlavným trénerom Danom Cemanom zamerali práve na rozšírenie tímu kvalitnými hráčmi.

„To bolo pre nás najdôležitejšie a myslím si, že sa nám to aj podarilo splniť. Pevne verím, že v obrane, do ktorej sme museli vybrať nové mená, sme urobili dobrú prácu. To je základ, od ktorého sa odrazíme a dúfam, že rovnako ako počas dvoch predchádzajúcich sezón, dostaneme menej gólov. Každý hráč, ktorého v mužstve máme, je kvalitný a nie je to len doplnenie o juniorov,“ prezradil bývalý hokejista.

Deväťnásobný majster patrí každý rok medzi najväčších favoritov súťaže. Inak tomu nebude ani v tejto sezóne. „Vždy všade hovorím, že by bolo veľmi zlé a alibistické, ak by sme nepovedali, že máme majstrovské ambície. Mužstvo na to máme vyskladané. Dôležité bude, aby chlapci bolo zdraví, pripravení, mali formu a spolu sme vedeli ísť za cieľom, ktorý je ten najvyšší,“ priznal športový manažér Košíc.

Legionári do kabíny zapadli

Na ceste za ďalšou majstrovskom trofejou majú oceliarom pomôcť aj najnovšie posily. Zo Slovákov na seba počas prípravy strhol pozornosť útočník Šimon Petráš, ktorý bodoval v šiestich dueloch v rade a na Tatranskom pohári bol s piatimi bodmi (4 + 1) vyhlásený za najlepšieho hráča turnaja.

„Posledné dve sezóny mal výborné, dával góly, bol produktívny, a to ukazuje aj u nás. Má kvalitných spoluhráčov. Je zodpovedný, odkedy prišiel poctivo trénuje a rovnako ako všetci do toho dáva všetko čo má. Potom sa mu to takto vracia. Je to len dobré a ja verím, že to takto pôjde aj ďalej,“ zaželal si Spilar.

Ten je zatiaľ spokojný aj so zahraničnými posilami, ktoré priviedol do klubu z metropoly východu. „Nechcem ich nejako prechváliť, uvidíme, keď začne liga. Zatiaľ sme s nimi, s tým, ako pracujú a akí sú v kabíne, spokojní. Sme radi, že sme sa trafili aj do pováh mimo hokeja, čo je tiež dôležité. Sú to dobrí, zodpovední chlapci, ktorí ihneď zapadli,“ pochválil bývalý hráč Košíc, Michaloviec či Liptovského Mikuláša.

Pozitívne hodnotenie si od Spilara vyslúžil aj 20-ročný ukrajinský obranca Oleksij Dachnovskyj, ktorý v príprave do siete Humenného strelil svoj prvý gól za A-mužstvo Košíc. Miesto v tíme však isté nemá.

„Ukázal sa vo veľmi dobrom svetle. Na súpiske máme spolu s ním siedmich legionárov. Obrancovia môžu hrať len šiesti, a tak uvidíme, aký dostane priestor. Máme preddohodu s Topoľčanami, že ak nebudú hrať u nás, tak tam dostane veľa priestoru ako aj Plokhotnik,“ upresnil Spilar.

Realizačný tím s novou posilou

Košičania sa v lete neposilnili len o hráčov. Rozrástol sa aj realizačný tím, ktorého novým členom sa stal Tomáš Slovák. Bývalý obranca zastáva pozíciu konzultanta. Pri angažovaní oslovila Spilara jeho práca počas dvoch sezón v Modrých Krídlach Slovana.

„Hral som s ním, poznám ho a viem, akým typom človeka je. Dáva do hokeja všetko, je to jeho druhý život. Hlavná myšlienka je, aby nám pomohol s obrancami, keďže sám bol obranca s dobrou kariérou. Na Slovensku sa všeobecne zabúda na tento post. Aktuálne bojuje o post asistenta na MS do dvadsať rokov. Uvidíme, ako to vyjde. Potom sa jeho úlohy ešte viac zmenia. Momentálne je to teda v rovine konzultantskej, ale pracuje ako asistent trénera. Vyzerá to, že aj v kabíne si sadli, takže verím, že to bol dobrý krok,“ uviedol na adresu Slováka Spilar.

Nový extraligový ročník 2024/2025 štartuje piatok 20. septembra. Košičania sa v úvodnom kole predstavia vo východoslovenskom derby na ľade Michaloviec. Následne ich vonku čakajú duely s Banskou Bystricou, Duklou Trenčín, Žilinou a Popradom. V zrekonštruovanej Steel aréne by sa mali prvýkrát pretaviť v šiestom kole, keď privítajú Zvolen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport