Na hlavný obsah

Krajské voľby v Česku vyhralo Babišovo hnutie ANO. Niektorí kandidáti zvíťazili už v prvom kole senátnych volieb

Krajských volieb sa zúčastnilo 32 percent voličov.

Krajské voľby v Česku vyhralo Babišovo hnutie ANO. Niektorí kandidáti zvíťazili už v prvom kole senátnych volieb
Líder hnutia ANO a český expremiér Andrej Babiš. Foto: TASR/Jakub Kotian

Krajské voľby v Českej republike vyhralo hnutie ANO Andreja Babiša. Neuspelo len v troch krajoch, a to v Libereckom kraji, kde uspelo SLK a v Juhočeskom kraji, kde voliči rozhodli o víťazstve strany ODS. ANO neuspelo ani v Juhomoravskom kraji, kde vyhrala strana Spolu. Vyplýva to z informácií portálu televízie ČT24 po sčítaní viac ako 99 percent hlasov.

Volebná účasť prekročila 32 percent. ČT24 upozornila, že ide o nižšie číslo, než pri predošlých krajských voľbách. K urnám vtedy prišlo 38 percent voličov.

Súbežne s krajskými voľbami hlasovali českí voliči aj v prvom kole volieb senátnych. V nich štyria kandidáti zvíťazili už v prvom kole. Svojho senátora už spoznali obvody Praha 12, Vsetín, Ostrava mesto a Kraviná. Šancu uspieť v prvom kole majú ešte dvaja kandidáti, píše ČT24. Účasť v senátnych voľbách dosiahla v prvom kole približne 30,5 percenta.

Do krajov sa nevolilo v Prahe a v senáte sa vymení jedna tretina senátorov aj niektorí pražskí. Voľby prebehli bez vážnejších problémov a nízka účasť bola podľa očakávania v regiónoch zasiahnutých záplavami. Niekde účasť presiahla 40 percent, inde to boli len jednotky percent.

ANO s výrazným náskokom

ANO pritom vo voľbách získala celkovo výrazne viac hlasov ako ostatné strany. Voliči vo všetkých krajoch jej spolu odovzdali vyše 842 500 hlasov. Druhá sa umiestnila ODS s vyše 139 600 hlasmi.

„Výsledok odráža realitu. Nemôžem ho považovať za úspech ani za neúspech,“ cituje českého premiéra portál Novinky.cz. Fiala zároveň priznal, že opozičné ANO vo voľbách nepochybne posilnelo.

Neúspech vo voľbách zaznamenala Česká pirátska strana, ktorej predsedníctvo v reakcii na výsledky ponúklo svoje funkcie.

„Predsedníctvo Pirátskej strany reflektuje zlý výsledok v krajských voľbách, a preto sme zvolali celoštátne fórum Pirátskej strany a republikové predsedníctvo dáva k dispozícii svoje funkcie,“ uviedol predseda strany Ivan Bartoš v Českej televízii.

Hnutiu ANO sa však napriek tomu neušlo veľa hajtmanských kresiel, keďže ostatné strany sa dohodli na koalíciách a chopili sa vedenia krajov.

Voľby do krajských zastupiteľstiev a tretiny Senátu sa konali v Česku v piatok a v sobotu. V krajských voľbách sa hlasovalo všade okrem Prahy a o priazeň voličov sa v nich uchádzalo približne osemtisíc kandidátov. Senátne voľby sa konali v 27 z celkových 81 obvodov naprieč republikou a kandidovalo v nich 169 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet