Na hlavný obsah

Kritika novej cenovej mapy: Ohrozí prvovýrobcov a potraviny nezlacnejú, tvrdia zamestnávatelia

Nový systém je podľa nich navyše náročný a drahý.

Kritika novej cenovej mapy: Ohrozí prvovýrobcov a potraviny nezlacnejú, tvrdia zamestnávatelia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Zamestnávatelia žiadajú prepracovať chystaný zákon o cenách. Tvrdia že nová cenová mapa pod taktovkou ministerstva financií nezníži ceny potravín na Slovensku a ohrozí prvovýrobcov. Nový systém je podľa nich navyše administratívne náročný a príliš drahý.

Ministerstvo financií chce podľa návrhu zákona sledovať približne 20tku základných potravín aby porovnalo ceny v obchodných reťazcoch. Patrí sem chlieb, mäso, viaceré mliečne výrobky a ovocie a zelenina. Únia zamestnávateľov, pod ktorú patria aj reťazce to ale nepovažuje za prínos.

„Zavedenie nejakého štátom monitorovaného systému koncových cien považujeme za nezmysel, zbytočnú administratívu, ale aj metenie koncových za zákazníkov,“ vyhlásil prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mário Lelovský.

„Takýto porovnávač je aj v Maďarsku. Nemáme informácie, že by nejakým zásadným spôsobom spotrebitelia využívali štátne stránky, ktoré porovnávajú ceny. Nemyslíme si, že toto bude mať väčší dosah na spotrebiteľa, ako marketingové aktivity samotných obchodníkov,“ povedal riaditeľ Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Konkurencia zo zahraničia

Potravinári navyše poukazujú na to, že v roku 2019 mali obchodné reťazce povinnosť uvádzať ceny všetkých slovenských potravín v letákoch. Ani to podľa poľnohospodárov nepomohlo k tomu, aby sa kupovalo viac slovenských potravín. Tie tvoria na pultoch dlhodobo 40 percent sortimentu. Teraz sa obávajú, že ich prevalcuje lacnejšia zahraničná produkcia.

„Tento systém bude za štátne peniaze podporovať predaj zahraničných potravín. To je absolútny nonsens z hľadiska Európskej únie aj z hľadiska normálneho fungovania štátu a podpory domácich výrobcov,“ skonštatoval viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislav Machunka.

„Ministerstvo financií SR nevidí dôvod, prečo by mali byť po prijatí danej legislatívy zvýhodnení zahraniční predajcovia. Daný návrh je totiž prioritne orientovaný na spotrebiteľov. Takéto riešenie na jednej strane pomôže občanom porovnať si cenu daného produktu a na strane druhej to vyvolá tlak aj na samotných obchodníkov v oblasti konkurenčného boja,“ reagoval rezort financií.

Nový zákon o cenách, ktorý by mal začať platiť od januára, prinesie podľa ministerstva financií lepšiu informovanosť zákazníkov. Na rozdiel od online letákov si v ňom totiž budú môcť pozrieť aj históriu cien.

Prečo zamestnávatelia kritizujú chystanú cenovú mapu sa v relácii Správy venoval redaktor Boris Novotňák:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika