Na hlavný obsah

Kukurica extrémne vyschla a jablká majú úpal. Pestovateľov trápia nekončiace horúčavy a suchá

Mnohým stromom sa už nedá pomôcť.

Kukurica extrémne vyschla a jablká majú úpal. Pestovateľov trápia nekončiace horúčavy a suchá
Suchá kukurica. Foto: STVR

Dlhá šnúra horúcich dní trápi pestovateľov plodín a ovocia, hlásia škody. Napríklad jablká majú ešte na konároch takzvaný úpal, polia zase lemuje extrémne vyschnutá kukurica s malými klasmi. Forma prípadného odškodnenia je nateraz neznáma.

Takéto sucho si pestovatelia pri Partizánskom nepamätajú, odhadujú že prídu o 60 ton jabĺk. Do sadu zavolali odborníkov, aby stromy posúdili, mnohým sa už nedá pomôcť.

Ako dopadla tohtoročná úroda zisťovali v Správach z regiónov redaktorky Miriam Dobrotová, Miriam Čerešníková a Dominika Kusá:

„Povedali, že ak aj túto sezónu prežijú, budúci rok sa asi nezmôžu k životu. Je to zrelé a súce na vytrhanie, môžeme zlikvidovať dosť stromov,“ povedala spolumajiteľka ovocného sadu v obci Krásno Petra Kolesárová.

Poškodenie úrody jabĺk hlásia viaceré regióny. „Niektoré stromy dostanú takýto úpal, je to trvalé poškodenie plodu. Plody nevieme žiadnym spôsobom zužitkovať, vidíme akoby boli upečené,“ priblížil ovocinár Ľudovít Vašš.

„Vidno, že sú skrčené, zatočené, už to vädne, je proste málo vody. Je to vidieť, ako prestalo pršať, je to doslova zapečené,“ poznamenal agromechanizátor PD Vlára Nemšová Michal Vydrnák.

Najhoršie je na tom kukurica

V najhoršom stave je kukurica. Polia vyschli a zožltli, pritom kukurica na zrno mala byť ešte zelená. Zber začal o tri týždne skôr. Zabrať dostávajú aj zemiaky.

„Zemiak v pôde nad 25 stupňov Celzia prestáva rásť, začína sa tam variť, zemiaky budú nižšieho kalibru, budú menšie,“ ozrejmila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Extrémne sucho potrápilo pestovateľov pred dvoma rokmi. Vtedy dostali pomoc od štátu vo výške 50 miliónov eur.

„Uvidíme, či sa bude opakovať rok 2022. Uvidíme po zbere jesenných plodín, či budeme žiadať o centrálne odškodnenie štát, je aj možnosť odškodnenie zo zákona,“ skonštatovala Holéciová.

Dôležité je podľa komory venovať pozornosť sfunkčneniu závlahových systémov a efektívnemu zadržiavaniu vody v krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko