Na hlavný obsah

Lekárski odborári v reakcii na konsolidačné opatrenia zbierajú výpovede lekárov z nadčasovej práce

Sú pripravení aj na ďalšie kroky.

Lekárski odborári v reakcii na konsolidačné opatrenia zbierajú výpovede lekárov z nadčasovej práce
Predseda LOZ Peter Visolajský. Foto: TASR/Pavol Zachar

Lekárske odborové združenie (LOZ) v nemocniciach zbiera výpovede z nadčasovej práce a je pripravené na ďalšie kroky.

Zdravotníci tak reagujú na konsolidačné opatrenia vlády, najmä zníženie valorizácie platov zdravotníkov a zmenu právnej formy nemocníc na akciové spoločnosti.

Podľa predsedu LOZ Petra Visolajského si zdravotníci uvedomujú potrebu konsolidácie verejných financií, nerozumejú však, prečo vláda hľadá peniaze práve v chýbajúcich zdravotníkoch.

„Prečo vláda nehľadá peniaze v šetrení na príjmoch finančných skupín, ktoré vysávajú naše zdravotníctvo? Chýbajú akútne sestry, sanitári, ostatný zdravotnícky personál aj skúsení lekári v nemocniciach. Na týchto profesiách, ktoré Slovensku akútne chýbajú, ide vláda šetriť. Pritom zdravotníctvo je jeden z najlepších biznisov v tejto republike,“ uviedol v piatok (20. 9.) na tlačovej konferencii.

Dodal, že aj podľa výsledkov finančných prieskumov dosahujú najvyššie zisky práve súkromníci v sektore zdravotníctva. „To ťažko podfinancované, takmer rozpadajúce sa slovenské zdravotníctvo, v ňom majú rekordné zisky súkromné spoločnosti,“ skonštatoval Visolajský.

Zbierajú výpovede lekárov

Vláda na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) podľa neho takýmito krokmi pomáha finančným skupinám, nie pacientom.

Preto vyzval vládu aj premiéra, aby od tohto „destabilizujúceho kroku upustili“. „Aby nešetrili na sestrách a zdravotníckych pracovníkoch v nemocniciach, lebo tým sa v skutočnosti šetrí len na pacientoch,“ povedal.

Upozornil, že bez dobrej vôle lekárov pracovať za chýbajúcich kolegov nie je možný chod slovenských nemocníc. „Vzhľadom na rozhodnutie vlády, ktoré predkladá do parlamentu, LOZ v nemocniciach zbiera výpovede z nadčasovej práce. Sme pripravení podstúpiť aj ďalšie kroky,“ uzavrel Visolajský.

Aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) si myslí, že sa konsolidačné opatrenia nemali vôbec dotknúť „už dnes dosť skúšaného zdravotníctva“.

„Reptania, hádky nám v tomto zložitom období nepomôžu. Je potrebné sa zomknúť a nie politikárčiť, najmä keď je všetkým známe, že tento problém nevznikol dnes ani pred rokom,“ skonštatovala šéfka rezortu zdravotníctva.

ANS: Škrtanie spôsobí kolaps zdravotníctva

Škrtanie peňazí v zdravotníctve formou konsolidačného balíčka spôsobí v roku 2025 kolaps, varuje prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.

Znižovanie finančných prostriedkov v zdravotníctve, ktoré vláda plánuje v rámci konsolidačného balíčka na rok 2025, hrozí destabilizáciou celého systému poskytovania zdravotnej starostlivosti.

„Nesúhlasíme s konsolidáciou na úkor zdravotníkov, ktorých platy už teraz len ťažko dokážu konkurovať mzdám v okolitých krajinách, nehovoriac o západných štátoch. Znižovanie finančných prostriedkov do zdravotníctva v roku 2025 spôsobí kolaps zdravotníctva,“ upozorňuje prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

ANS opakovane upozornila, že ak chceme zachovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti tak ako doteraz, systém je nutné dofinancovať ešte v tomto roku sumou 250 až 300 miliónov eur a v roku 2025 budú len nemocnice združené v asociácii musieť vykryť zvýšené náklady minimálne v sume 140 miliónov eur.

„Namiesto toho chce vláda škrtnúť celému sektoru 259 miliónov eur. S tým nemôžeme súhlasiť,“ dodal Marián Petko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika