Na hlavný obsah

Litva pracuje na celonárodnom evakuačnom pláne. V prípade invázie by si s bežnými postupmi nevystačila

Hotový bude na začiatku októbra.

Litva pracuje na celonárodnom evakuačnom pláne. V prípade invázie by si s bežnými postupmi nevystačila
Litovská ministerka vnútra Agné Bilotaitéová. Foto: Profimedia

Litva pracuje na celonárodnom evakuačnom pláne, hotový bude na začiatku októbra. Podľa litovskej verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej spoločnosti LRT to oznámila litovská ministerka vnútra Agné Bilotaitéová.

Vyhlásila, že ruská invázia na Ukrajinu ukázala, že pobaltská republika si v ochrane obyvateľov len s obecnými a regionálnymi postupmi nevystačí.

„Civilná bezpečnosť je dnes dôležitejšia ako inokedy. Vojna proti Ukrajine trvá a krajiny v našom regióne zažívajú hybridné útoky, novou realitou sú dezinformačné útoky a sabotáže, „uviedla Bilotaitéová. Ministerka tiež povedala, že Litva chce v civilnej ochrane spolupracovať s ostatnými pobaltskými štátmi a chce tiež využiť financovanie z Európskej únie.

Evakuačné plány majú v Litve pripravené obecné a regionálne úrady. „My ale musíme mať pripravený plán na celonárodnej úrovni a musíme byť pripravení ho uskutočniť,“ povedala Bilotaitéová.

Litva sa na posilnenie civilnej ochrany zamerala po ruskom vpáde na Ukrajinu vo februári 2022. Tento rok v júli litovský parlament schválil nový program. Počíta s prípravou nových krytov, inštaláciou varovných systémov a tiež s vytvorením špeciálnej varovnej mobilnej aplikácie. Krajina na to vyčlenila 285 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet