Na hlavný obsah

M. Šutaj Eštok: Polícia má informácie o možnom autorovi bombových vyhrážok v školách

SaS chce zvolať mimoriadnu schôdzu.

M. Šutaj Eštok: Polícia má informácie o možnom autorovi bombových vyhrážok v školách
Branislav Gröhling (SaS) a Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Foto: STVR

Slovenská polícia už má informácie o údajnom páchateľovi, ktorý stojí za odosielaním emailov s bombovými vyhrážkami v školách a iných inštitúciách. Povedal to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v diskusnej relácii STVR O 5 minút 12.

Reagoval na informácie českého portálu idnes.cz, ktorému údajný páchateľ povedal, že nenávidí Čechov a Slovákov a chce, aby deti vyhnali v zime na mráz. „Tieto informácie máme, avšak ani česká strana vám neviem so 100-percentnou istotou povedať, že je to tento útočník,“ uviedol.

Na odhalení identity páchateľa spolupracuje slovenská strana aj so zahraničnými bezpečnostnými zložkami, doplnil.

Minister ozrejmil, že v uplynulom týždni dostali výhražné emaily okrem Slovenska a Česka aj pobaltské krajiny. „Identifikovali sme hrozbu a stupeň možného rizika. Riziko sme označili za nízke,“ priblížil. Vyhrážky označil ako novú formu hybridnej hrozby.

V rámci zabezpečenia ochrany škôl sa chystá podľa neho národný projekt kamerového systému v školách, ktorý bude plne v kompetencii ministerstva vnútra. „Ak sa nejaká hrozba indikuje, aby bol perimeter školy chránený a vedeli vyhodnotiť, aké je možné riziko,“ priblížil s tým, že využívať chcú aj umelú inteligenciu a protokoly na rozpoznávanie tváre.

Pozrite si záznam relácie O 5 minút 12, v ktorej sme odvysielali exkluzívny rozhovor s prezidentom Petrom Pellegrinim. Neskôr sa v dueli stretli minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a predseda SaS Branislav Gröhling:

SaS chce mimoriadnu schôdzu

Poslanec za SaS a zároveň predseda tejto strany Branislav Gröhling kritizoval súčasnú bezpečnostnú situáciu na príklade základnej školy v Poprade. Po tom, čo riaditeľka školy dostala výhražný bombový mail, kontaktovala políciu, ktorá jej povedala, že si musí školu prehľadať sama.

„Keby tam nebodaj niečo našla, tak akým spôsobom by sa (polícia) k tomu postavila. Či nebodaj ona bude pyrotechnikom, ktorý to odstráni,“ povedal Gröhling.

Celú túto situáciu pripísal vládnej koalícii, ktorá tu podľa neho vytvorila „raj pre zločincov“ – znížili tresty, korupčníkov prepustili, zrušili Národnú kriminálnu agentúru a Úrad špeciálnej prokuratúry. „Učitelia suplujú pyrotechnikov a investigatívni redaktori suplujú vyšetrovateľov,“ myslí si exminister školstva.

Navrhovaný kamerový systém podľa Gröhlinga nevyrieši problém v školách. „Pán minister nemá personál na to, aby kontroloval kamerové záznamy. Toto neodradí ani neodhalí autorov emailu. Toto by mohla riešiť NAKA, ktorú pán minister zrušil,“ uviedol.

SaS chce podľa neho podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, kde by mal prísť Šutaj Eštok vysvetliť otázky o bezpečnosti. Šéf SaS tiež chce požiadať o spoločné rokovanie parlamentného branno-bezpečnostného výboru a výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby. Minister reagoval, že s tým nemá žiadny problém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko