Na hlavný obsah

Maďar, ktorého trápi vážna choroba, bojuje za právo umrieť za pomoci eutanázie. Nevyhovel mu ani európsky súd

Dánielovi Karsaiovi diagnostikovali závažné ochorenie v auguste 2022

Maďar, ktorého trápi vážna choroba, bojuje za právo umrieť za pomoci eutanázie. Nevyhovel mu ani európsky súd
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu odmietol v pondelok (4. 9.) odvolanie maďarského právnika trpiaceho nevyliečiteľnou chorobou vo veci povolenia eutanázie. Z verdiktu, ktorý je už právoplatný, vyplýva, že maďarský štát neporušuje ľudské práva žiadateľa tým, že nepovoľuje pre neho aktívnu eutanáziu.

Samotný dotknutý sa vyjadril, že súd vyniesol zbabelé rozhodnutie. Téma už rok intenzívne zamestnáva maďarskú verejnosť.

Viac povedal v Aktuálne :24 náš budapeštiansky spravodajca, ktorý situáciu sleduje, Gregor Martin Papucsek:

Dánielovi Karsaiovi diagnostikovali závažné ochorenie v auguste 2022. O rok neskôr na sociálnej sieti vykreslil svoju túžbu skoncovať so svojím životom, ale formou dovolenej eutanázie.

„Trpí totiž neliečiteľnou chorobou, tzv. amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS), čo je neurodegeneratívne ochorenie. Fyzicky postupne odchádza v nesmiernych bolestiach, hoci mentálne ostáva úplne v poriadku,“ priblížil spravodajca Gregor Martin Papucsek.

V médiách, ale aj v parlamente sa začalo diskutovať o tzv. milosrdnej smrti. Aj keď vládni politici s Karsaiom diskutovali, výsledkom debát bol argument, že v kresťanskom štáte, akým je aj Maďarsko, je ochrana života prvoradá.

„Aj Ústavný súd vyniesol podobný verdikt a dokonca odmietol aj referendovú iniciatívu v tejto téme v polovici tohto roka. Prezident mu najprv prisľúbil podporu, no vzápätí vydal stanovisko, že v Maďarsku je to neprípustné,“ uviedol Papucsek

Karsai sa potom obrátil na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. V prvom stupni súd odmietol akúsi vinu Maďarska, ktoré neporušuje Karsaiove práva. V pondelok na druhom stupni potvrdili predchádzajúci verdikt a tým by mal byť koniec súdnym ciest, uzavrel Papucsek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet